Principală  —  IMPORTANTE   —   TIMELINE/ Beton armat în locul…

TIMELINE Beton armat în locul copacilor din pădurea Durlești. La un an de la dezvăluirile ZdG vă prezentăm, cronologic, evoluția cazului

Ancheta „Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești”, publicată de ZdG în ianuarie curent și-n care dezvăluiam că Pădurea Durlești, situată la doi pași de Chișinău, era ciopârțită sub ochii autorităților, iar în locul copacilor „răsăreau” construcții din beton armat, a fost urmată de un șir de reacții la nivelul demnitarilor și instituțiilor de stat. Astăzi, la nouă luni de la publicarea anchetei, construcțiile au fost demolate, însă rămășițele de beton nu au fost încă evacuate. Vedeți mai jos o cronologie a evenimentelor.

14 ianuarie 2021

În ediția print a Ziarului de Gardă este publicată ancheta „Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești”. Pe lângă daunele provocate mediului, arătam și miza celor care turnau beton în pădure – prețul de peste 200 de mii de euro al unei case construite în acea zonă. În momentul filmării în pădure erau puse deja bazele pentru șapte imobile.

18 ianuarie 2021

Articolul este publicat și online, pe zdg.md, împreună cu versiunea video a anchetei. Subiectul este rapid preluat de alte instituții de presă și portaluri de știri: TVR Moldova, Stiri.md, Point.md, Agora.md, Noi.md, 10TV, Publika TV, TVPrim etc. Tema a fost abordată ulterior și în emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8. Articolul de pe ZdG a fost distribuit pe rețelele de socializare și de către unii deputați.

19 ianuarie 2021

Primăria orașului Durlești anunță că a cerut sistarea lucrărilor și demolarea construcțiilor. „Orice acțiune întreprinsă în fondul forestier cu folosirea betonului armat este ILEGALĂ”, se spunea în comunicatul primăriei. În aceeași zi, deputatul PAS Dumitru Alaiba sesizează procurorul general pe marginea investigației ZdG: „Vin respectuos cu solicitarea de a efectua un control riguros pe marginea acestui caz, verificând legalitatea acestor acțiuni, cu atragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor ce se fac vinovate de aceste abuzuri”.

21 ianuarie 2021

Și deputatul PDM Nicolae Ciubuc anunță că a depus sesizări către mai multe instituții: „Impotența instituțiilor de stat de a acționa, mai ales pe domeniul mediului, afectează esențial sănătatea și viitorul unei națiuni! E grav ce se întâmplă în domeniul mediului. Am înaintat azi o sesizare pe marginea acestui caz în adresa Procuraturii Generale, Ministerului de ramură, Agenției Moldsilva, Inspectoratului de Stat pentru Protecția Mediului, ASP, Agenția de Mediu, Agenția pentru Supraveghere Tehnică”.

22 ianuarie 2022

Au reacționat, prin comunicate de presă, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării și Mediului și Agenția Moldsilva. Ministerul anunța că „după verificările la fața locului au fost constatate mai multe nereguli și abateri de la legislația în vigoare” și că „materialele acumulate și constatările privind iregularitățile admise au fost transmise Procuraturii Generale”. Moldsilva transmitea că a fost format un grup de lucru și că „primele concluzii ale comisiei au stabilit că agentul economic a efectuat tăieri ilicite şi decopertări neautorizate, a construit un drum neautorizat şi un gard de beton şi a instalat câteva fundaţii de beton de tip monolit, ceea ce denotă nerespectarea condiţiilor contractuale şi abateri de la proiect”.

25 ianuarie 2021

Subiectul este abordat și de către fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu, care scria că „statul trebuie să verifice minuțios toate aceste nereguli din păduri, iar construcțiile să fie demolate astfel încât în păduri să nu mai rămână beton”.

13 mai 2021

ZdG publică un nou material la subiect, cu informații de la organele de drept. Șeful Secției de investigare a fraudelor contra mediului și intereselor publice din cadrul PG, Ghenadie Pîrlii, declara că a fost pornită o cauză penală și mai multe procese. „Va fi un caz răsunător”, afirma procurorul. Totodată, Ion Meleca, proprietarul firmei care a inițiat construcțiile în pădure, a evitat să comenteze acțiunile procurorilor: „Lasă-i să examineze. O să-i ascultăm pe toți. Eu acum nu am gust de vorbă”, ne-a transmis Meleca la telefon. Știrea a fost preluată și de alte site-uri (Radio Chișinău, Știri.md).

1 iunie 2021

În pădurea Durlești încep lucrările de demolare ale fundațiilor din beton armat. Pe 2 iunie ZdG publică un material video de la fața locului. „La somațiile Agenției Moldsilva sunt efectuate demolări ale acelor construcții. Avem în vizor fraudă ecologică, delapidarea statului de teren și abuzuri de putere săvârșite de unii funcționari, implicați în eliberarea actelor permisive, care au dus la înregistrarea acelor temelii la cadastru”, ne spune procurorul din cadrul Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice al Procuraturii Generale Ion Tețcu. Informația despre demolarea construcțiilor a fost preluată ulterior de Publika TV, Știri.md, Ecopresa.md, Point.md.

4 iunie 2021

Agenția Moldsilva publică un comunicat cu titlul „Insistenţa autorităţilor şi cetăţenilor soluţionează cazul pădurii de la Durleşti”, prin care își atribuie meritele pentru reușita demolării construcțiilor.

2 noiembrie 2021

După ce locuitorii din zonă ne-au informat că molozul rămas în urma demolării construcțiilor nu a fost încă evacuat, am mers din nou în pădurea Durlești. Am găsit mormanele de moloz acoperite de frunze, iar în adâncul pădurii o fundație a rămas încă nedemolată. La fel au rămas și zeci de stâlpi din beton armat îngropați în pământ. Ion Meleca, cel care trebuia să evacueze molozul, are telefonul închis.

3 noiembrie 2021

Contactat de ZdG, procurorul Ghenadie Pîrlii, șeful Secției de investigare a fraudelor contra mediului și intereselor publice din cadrul PG, afirmă că, din cauza complexității dosarului, acțiunile procesuale sunt încă în desfășurare. „Pe dosar lucrează un grup de procurori. Deja s-a făcut un volum extrem de mare de acțiuni. Este un dosar foarte voluminos, complicat și interesant pentru noi, inclusiv reieșind din numărul mare de factori de decizie din diverse instituții implicați. O asemenea cauză penală este o premiera pentru Procuratură, dar cu siguranță vor fi și alte, care ar fi bine să fie pornite nu doar în temeiul investigațiilor jurnaliștilor, dar și al materialelor remise de organele de mediu”, afirmă procurorul.

Mai jos puteți urmări emisiunea „Dincolo de Investigații”, în cadrul căreia jurnaliștii ZdG Victoria Borodin și Anatolie Eșanu au discutat cu fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu despre cazul betonului armat din pădurea Durlești.

În continuare puteți vedea ancheta publicată de ZdG în ianuarie 2021.

ZdG va continua să urmărească evoluțiile acestui caz.