Testele „expres” donate de ruși sunt, de fapt, „clasice”. Ce spune directorul ANSP despre testele primite din partea Federației Ruse
Pe timp de pandemie, Federația Rusă a oferit R. Moldova un ajutor umanitar compus din 10 mii de teste pentru diagnosticarea noului tip de coronavirus. Ambasadorul rus de la Chișinău anunța că acestea sunt „teste expres”, afirmație ce nu a fost contrazisă nici de minister, dar nici de Ambasada Federației Ruse. Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicola Furtună, a declarat însă pentru Ziarul de Gardă că lucrurile nu stau tocmai așa cum au anunțat oficialii, și că testele sunt, de fapt, clasice.
Video realizat de Reporter de Gardă la acest subiect pe 30 martie:
La 27 martie, la Aeroportul Chișinău, ambasadorul rus de la Chișinău, Oleg Vasnețov, i-a transmis ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, din partea autorităților ruse, un lot umanitar compus din 10 mii de teste pentru diagnosticarea noului virus COVID-19. Ambasadorul declara că acestea sunt „teste expres”, formulare prezentă și în comunicatul oficial al Ambasadei Rusiei. Ministra i-a mulțumit ambasadorului pentru ajutor, deși declara anterior că testele expres nu sunt recomandate.
Comunicatele de presă emise de Ambasada Federației Ruse:
Nici ministra, dar nici ambasadorul, nu au revenit ulterior cu vreo informație precum că testele respective ar fi clasice, dar nu rapide, așa cum a anunțat Vasnețov.
Contactat de Ziarul de Gardă, directorul ANSP, Nicolae Furtună ne-a comunicat că testele nu sunt rapide și că trebuia să confirmăm această informație cu el.
„Voi ați luat la bază declarația ambasadorului Federației Ruse că sunt teste expres și pe urmă nu ați mai verificat cu mine. Testele nu sunt exprese, ci clasice”, a spus directorul ANSP, cu referire la video realizat de Reporter de Gardă în care au fost incluse declarațiile ministrei Dumbrăveanu și ale ambasadorului Vasnețov.
Întrebat de ce trebuia să confirmăm acest aspect cu el, deși informația a fost făcută publică de o sursă oficială, atât de ambasador, cât și de Ambasadă, Furtună a precizat că: „Persoanele sunt oficiale, dar aceste sunt aspecte tehnice”.
În contextul în care la 30 martie R. Moldova a mai primit o donație de teste și din partea Chinei, l-am întrebat pe Furtună despre ce fel de teste ne-au fost oferite, or ministerul nu a făcut publică această informație. Directorul ANSP ne-a comunicat că primul lot ce ne-a fost oferit din partea Chinei erau teste clasice, iar cât privește donația recentă, nu cunoaște.
Autoritățile nu au făcut public încă un număr oficial al testelor de care dispune R. Moldova pentru diagnosticarea COVID-19.