Terenurile pe direcția construcției gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi expropriate. Guvernul va achita despăgubiri
Terenurile pe direcția construcției gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi trecute în proprietatea statului, iar despăgubirile pentru acestea vor fi achitate proprietarilor din contul mijloacelor alocate de la bugetul de stat, inclusiv din mijloacele beneficiarului final, Î.S. „Vestmoldtransgaz”, privatizată la sfârșitul lunii februarie de compania Transgaz din România. Executivul a aprobat astăzi, 12 martie, procedura de plată a despăgubirilor persoanelor care dețin terenuri pe direcția construcției gazoductului.
Prin modificările și completările Legii privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău, aprobate, se instituie o procedură specială de expropriere detaliată (n.r. trecerea unei proprietăți (teren, construcție) a unei persoane fizice sau juridice în proprietatea statului pentru nevoi de interes public (prin acordarea unei despăgubiri) pentru a elimina orice risc sau obstacol în procesul de implementare a proiectului, fără a afecta desfășurarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău.
Totodată, a fost detaliată procedura de plată a despăgubirii proprietarilor bunurilor imobile (terenurilor) și a titularilor de drepturi asupra bunurilor imobile (terenurilor).
„Acest proiect de lege nu afectează dreptul la despăgubire a proprietarilor bunurilor imobile, afectați de construcția conductei. Guvernul își asumă responsabilitatea deplină pentru despăgubirea daunelor aduse terenurilor, plantațiilor, construcțiilor, recoltei nestrânse, precum și pentru alte daune imputabile”, a reiterat ministrul Chiril Gaburici.
Proiectul de lege este elaborat în contextul acțiunilor întreprinse de Ministerul Economiei și Infrastructurii în scopul facilitării construcției conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău. Documentul urmează să fie propus Parlamentului pentru examinare și aprobare.
Localităților unde vor fi expropriate terenurile
Vor fi expropriate terenurile, proprietate privată şi cele aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, situate în extravilanul și/sau intravilanul următoarelor localităţi:
- or. Chișinău, comunele Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici (municipiul Chișinău);
- satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț (raionul Strășeni);
- comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și orașul Călărași (raionul Călărași);
- satul Milești (raionul Nisporeni);
- comunele Alexeevca, Pîrlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii Vechi (raionul Ungheni).
Lista bunurilor terenurilor ce urmează a fi expropriate se vor afișa la sediile autorităților publice locale și pe pagina oficială a primăriilor în a căror rază sunt situate acestea, simultan cu transmiterea notificărilor către proprietari și, după caz, către titularii de alte drepturi identificați.
Compania Transgaz din România a câştigat concursul de privatizare a întreprinderii de stat din R. Moldova, Vestmoldtransgaz. Anunțul a fost făcut de autorități la sfârșitul lunii februarie, curent. În următorii doi ani, Eurotransgaz SRL, filiala Transgaz din R. Moldova, va derula un proces investițional în R. Moldova care va include construirea unui gazoduct între Ungheni și Chișinău, precum și instalațiile necesare operării acestei conducte în condiții de eficiență, siguranța și competitivitate, oferind totodată rute și surse alternative de aprovizionare pentru piața din regiune.
Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul R. Moldova, la un preţ de 180 milioane lei moldovenești (circa 9 milioane euro), o condiție a contractului fiind investirea a 93 de milioane de euro în următorii doi ani.