Țările în care anumite locuri de muncă sunt interzise femeilor
În Kazahstan, femeile nu au voie să sacrifice bovine, porci sau rumegătoare mici, iar în Vietnam femeile nu au dreptul să conducă tractoare de 50 de cai putere sau mai mult, transmite The Economist.
Potrivit Băncii Mondiale, în 104 țări din lume există locuri de muncă interzise femeilor, printre care și R. Moldova, unde femeile nu au voie să conducă autobuze cu mai mult de 14 locuri.
Unele țări publică liste de locuri de muncă considerate prea periculoase pentru femei (în Rusia există 456 de astfel de locuri de muncă, printre care conducerea unui tren sau conducerea unei nave). Altele împiedică femeile să lucreze în sectoare întregi, noaptea sau în locuri de muncă „necorespunzătoare moral” (în Kazahstan femeile nu pot sacrifica bovine, porci sau rumegătoare mici). În patru țări, femeile nu pot înregistra o afacere. În 18 țări, soțul îi poate interzice soției să lucreze.
În Mumbai, de exemplu, comercianții de sex feminin nu pot lucra la fel de târziu ca cei de sex masculin.
Restricțiile privind munca pe timp de noapte au fost introduse în Anglia în timpul Revoluției Industriale. Ele s-au bazat pe ideea că femeile nu erau doar mai slabe și mai vulnerabile la exploatare decât bărbații, dar nu aveau nici competența necesară. În 1948, Organizația Internațională a Muncii a încercat să mențină femeile departe de mine și de alte lucrări industriale pe timp de noapte. Spania a eliminat abia în 1995 restricțiile privind angajarea femeilor în minerit, lucrări de electricitate și unele lucrări de construcții.
Unele legi au fost implementate surprinzător de recent: Vietnamul a interzis femeilor să conducă tractoare de 50 sau mai mulți cai putere în 2013.
Totodată, în ultimii ani, țări precum Bulgaria, Kiribati și Polonia au eliminat toate restricțiile pentru femei, Columbia și Congo au scăpat doar de unele dintre ele.
Foto: onlinemasters.ohio.edu