Principală  —  IMPORTANTE   —   Tariful pentru serviciile de apă…

Tariful pentru serviciile de apă și canalizare ar putea ajunge la 24 de lei, spune șefa S.A. „Apă-Canal Chișinău”

Sursa foto: radiobrasovfm.ro

Locuitorii capitalei ar urma să achite 24 de lei pentru consumul de apă și canalizare în locul tarifului de 10 lei și 70 de bani cât constituie cele două utilități în prezent. Estimarea a fost făcută de S.A. „Apă-Canal Chișinău” și urmează să primească avizul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru aprobarea tarifelor noi la serviciile de apă și canalizare. Noul tarif a fost enunțat de șefa S.A. „Apă-Canal”, Irina Gutnic, în cadrul emisiunii „Descifrat” de la AGORA.

„Conform ultimelor calcule la care am lucrat în ultimele zile în condițiile majorării prețurilor la energie electrică, tariful urmează să ajungă la 24 de lei pentru serviciul de apă și canalizare (…). Au fost niște condiții în cadrul acordurilor de finanțare, două dintre care sunt de nerealizat de „Apă-Canal Chișinău”. Una prevede obligativitatea ca „Apă-Canal” să ajusteze tarifele. Nu instituția ajustează tarifele. Aceasta e de competența regulatorului. Când s-au acceptat aceste condiții, „Apă-Canal” era conștientă din start că este riscul că nu va putea realiza această condiție”, a declarat Irina Gutnic pentru sursa citată.

Pe 28 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău s-a convocat în ședință pentru a lua act de nota informativă cu privire la situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, prezentată de directoarea generală a SA „Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic.

Directoarea de la ACC a declarat că situația financiară a întreprinderii înregistrează indici negativi, astfel că în prezent este în imposibilitate de a achita energia electrică și toate plățile salariale. Iar în lipsa unei măsuri de ajustare a tarifului, societatea se află în imposibilitate de a livra apă către consumatori.

„Situația financiară precară în care se află acum ACC este rezultatul unui tarif care nu acoperă nici pe departe costurile operaționale și obligațiunile operatorului”, a explicat Gutnic la ședința CMC, transmite serviciul de presă al Primăriei Chișinău.

În raportul prezentat de Irina Gutnic în ședința CMC, se menționează că „Apă-Canal Chișinău se confruntă cu dificultăți ca urmare a semnării în anul 2013 a unor acorduri de împrumut cu BERD și BEI, fiecare în valoare de 24 de milioane de euro, în niște condiții care sunt irealizabile pentru întreprindere”.

Anterior, reprezentanții ANRE și-au exprimat îngrijorarea în raport cu subiectul numărul trei inclus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 3 noiembrie, aprobată prin dispoziția primarului general al municipiului Chișinău, din 31 octombrie, privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare prestat de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Potrivit ANRE, S.A. „Apă-Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

„Aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală”, anunța ANRE.

În context, ANRE și-a exprimat „deschiderea totală și permanentă de a colabora cu operatorii din domeniile reglementate și autoritățile publice locale, în vederea depășirii obstacolelor și problemelor din sectoare, astfel încât să asigure consumatorii cu servicii de calitate la tarife corecte și transparente”.