Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Studenții de la Farmacie și…

Studenții de la Farmacie și Medicină vor beneficia de educație prin cercetare,  datorită laboratoarelor dotate cu utilaje și tehnologii moderne, într-un proiect finanțat de Banca Mondială

Laboratoare dotate cu utilaje de înaltă performanță pentru studierea biotehnologiilor și nanotehnologiilor, participarea în procesul de simulare a experimentelor la toate etapele de elaborare a medicamentelor, prezicerea acțiunii și toxicității acestora prin efectuarea studiilor preclinice în spațiul virtual – sunt oportunitățile platformei didactice destinate educației prin cercetare de care vor beneficia studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova.

Subproiectul „Modernizarea și fortificarea educației prin cercetare în Farmacie și Medicină în cadrul USMF «Nicolae Testemițanu» FORCE_Farm”, în valoare de două milioane de euro, este implementat ca parte componentă a proiectului „Învățământul Superior din Moldova” al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), finanțat de Banca Mondială.

În cadrul festivității de lansare a subproiectului FORCE_Farm din 16 ianuarie 2024, s-a menționat că din resursele alocate va fi creat un Laborator de biotehnologii vegetale și farmaceutice și un Laborator de nanotehnologii farmaceutice și preformulare, sală de studii și de cercetare ce va fi dotată cu sisteme educaționale specializate, ceea ce va facilita însușirea procesului de dezvoltare și de utilizare rațională a medicamentelor. Crearea acestei infrastructuri va contribui la educarea biotehnologică a studenților prin însușirea abilităților practice avansate în domeniul analizelor fizico-chimice, bioanalizei și prin aplicarea diverselor metode moderne de cercetare a proprietăților medicamentelor. 

Lansarea subproiectului FORCE_Farm

Studenții vor participa în procesul de simulare a experimentelor la toate etapele de elaborare a medicamentului

În cadrul festivității, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a vorbit despre cele două subproiecte complementare implementate în Universitate – FORCE_Med și FORCE_Farm. 

Emil Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”

„În cadrul primului subproiect, cu genericul «Fortificarea Educației prin Cercetare în Medicină în cadrul USMF Nicolae Testemițanu FORCE_Med» (FORCE_Med), pe care Universitatea deja îl implementează cu succes, accentul prioritar s-a pus pe reforma curriculară, care prevede îmbunătățirea cursurilor existente și crearea noilor cursuri și discipline aferente sistemului de sănătate contemporan. Astăzi, lansăm cel de-al doilea subproiect –  «FORCE_Farm», care este complementar primului și se orientează spre implementarea principiului instruire prin cercetare de la obținerea medicamentului până la utilizarea în terapie. În scopul inițierii activității de integrare a studiilor la Facultatea de Farmacie și Facultatea de Medicină, pentru a facilita însușirea procesului de dezvoltare și de utilizare rațională a medicamentelor, se vor întreprinde măsuri de dezvoltare a cursurilor interdisciplinare, care vor permite atât utilizarea celor mai noi tehnologii biofarmaceutice în practica farmaceutică și medicală, cât și implementarea abilităților studenților în activitatea de cercetare și de aplicare a rezultatelor acestora”, a comunicat rectorul Emil Ceban.

El a menționat că „va fi creată o sală de studii de cercetare care va asigura participarea studenților în procesul de simulare a experimentelor la toate etapele de elaborare a medicamentului și la aplicarea diverselor metode moderne noi de cercetare a proprietăților medicamentelor. Prin proiectul «FORCE_Farm», se dorește pregătirea  integrată a medicilor și a farmaciștilor prin prisma cunoștințelor medicamentului și dezvoltarea abilităților de colaborare și lucru în echipe profesionale interdisciplinare care ar permite evaluarea multilaterală a pacientului și aplicarea principiului medicinii personalizate pentru asigurarea tratamentului potrivit fiecărui pacient.”  

„Este important să creăm medii de învățare conforme standardelor lumii în care trăim”

Prezentă la eveniment, Adriana Cazacu, secretară de stat la Ministerului Educației și Cercetării (MEC), susține că lansarea acestui proiect reprezintă modernizarea învățământului superior din R. Moldova.

Adriana Cazacu, secretară de stat MEC

Prin reforma universitară, MEC și-a propus realizarea mai multor obiective, inclusiv apropierea cercetării științifice de studenți și alocarea mijloacelor financiare pentru a susține acest proces. Este important să creăm medii de învățare conforme standardelor lumii în care trăim. În cadrul USMF, constatăm că se investește, se investesc resurse financiare considerabile, se schimbă mediile de învățare, studenții beneficiază de laboratoare moderne dotate cu tehnologii de ultimă generație, cămine modernizate, terenuri sportive modernizate”, a spus secretara de stat, menționând că USMF ocupă o poziție de lider în ceea ce privește atragerea la studii a studenților străini, susținerea și capacitarea resursei umane. 

„Investim în cercetare, pentru că știința este pilonul tuturor soluțiilor”

Despre importanța cercetării și impactul acesteia asupra societății și economiei a vorbit Alexandru Gasnaș, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Alexandru Gaznaș, secretar de stat la Ministerul Sănătății

„În ultimii 25 de ani, investițiile în cercetare au crescut exponențial. Noi avem potențial și trebuie să ne implicăm în asimilarea resurselor financiare. Investim în cercetare, pentru că știința este pilonul tuturor soluțiilor. Vaccinul AstraZeneca a fost creat în colaborare cu Universitatea Oxford. Institutul College of London cu Universitatea a inventat un medicament pentru tratamentul cancerului de sân. Și aceasta, datorită cercetărilor care se fac în colaborarea dintre universități și diferite centre de cercetare”, a spus Alexandru Gasnaș, menționând că MS, împreună cu Universitatea, vor deschide un parc de start-upuri medicale în care se vor concentra cercetările din acest ecosistem.

„Acest proiect este realizat la insistența mediului de afaceri”

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit beneficiară a acestor proiecte urmare a unui concurs riguros, a declarat Sergiu Harea, manager de proiect la Banca Mondială. Potrivit acestuia, Banca Mondială monitorizează implementarea acestor proiecte și toate recenziile sunt pozitive până în acest moment.

Sergiu Harea, manager de proiect la Banca Mondială

„Deoarece universitățile trebuie să pregătească specialiști necesari companiilor, acest proiect este realizat la insistența mediului de afaceri. Statul a direcționat investiții majore pe patru dimensiuni importante. Domeniul pedagogie și medicină sunt dintre cele mai importante. Fără o bună pregătire a viitorilor specialiști la nivelul cerințelor europene și fără medicină, nu vom avea oameni sănătoși care să muncească în cadrul economiei naționale”, a spus Sergiu Harea. 

„Studenții vor însuși procedee biotehnologice și analitice, vor modela forme farmaceutice moderne cu echipamente și software care vor prezice activitatea și toxicitatea”

În conformitate cu directivele europene referitoare la trecerea preponderentă a studiilor preclinice în spațiul virtual, managera subproiectului FORCE_Farm, Livia Uncu, a menționat că „pe lângă dotările laboratoarelor cu aparataj modern biotehnologic și pentru analize, sala de studii va fi dotată cu echipament IT și softuri specializate”.

Livia Uncu, managera subproiectului FORCE_Farm

„Studenții vor putea modela moleculele de medicamente, le vor studia în așa mod ca să prezică ce fel de activitate vor avea, vor corela activitatea cu structura, vor modela forme farmaceutice moderne pe echipamente și software care vor prezice activitatea și toxicitatea. Acest proiect permite extinderea activității de cercetare de la crearea infrastructurii, conținuturilor de studii, până la implementare în întreg domeniul Sănătate. Astfel, procesul de modernizare și fortificare a platformei didactice și de cercetare în elaborarea medicamentelor prevede gestionarea procesului educațional la Facultatea de Farmacie prin prisma metodologiei de cercetare a medicamentelor, dar și familiarizarea studenților de la Facultatea de Medicină cu acest proces, în scopul inițierii activității de integrare a studiilor celor două facultăți. Pentru a facilita însușirea procesului de dezvoltare și de utilizare rațională a medicamentelor, se vor întreprinde măsuri de dezvoltare a cursurilor interdisciplinare ce vor permite atât utilizarea celor mai noi tehnologii biofarmaceutice în practica farmaceutică și medicală, cât și îmbunătățirea abilităților studenților în activitatea de cercetare și de aplicare a rezultatelor acestora”, a remarcat Livia Uncu.

A fost elaborat curriculumul „Maladiile sensibile la schimbarea climei”

Olga Tagadiuc, manageră a primului subproiect, „Fortificarea educației prin cercetare în medicină în cadrul USMF «Nicolae Testemițanu» – FORCE_Med”, a declarat că subproiectul care derulează de aproximativ 1 an și trei luni este în strictă corelare cu cel de-al doilea, având același obiectiv: educație prin cercetare.

Olga Togadiuc, managera subproiectului FORCE_Med

„Ne-am propus să optimizăm două programe de studii, îmbunătățim opt curricule și dezvoltăm două curricule noi. A fost elaborată curricula «Maladiile sensibile la schimbarea climei» pentru a asigura cunoștințele necesare pentru adaptarea la schimbările climatice, care va fi studiată în noul an universitar. Am reușit să obținem două rapoarte de evaluare cu propuneri de îmbunătățire a planului de învățământ la programul de Studii Integrate Medicină atât din partea unui expert național, cât și a unui expert internațional”, a comunicat managera de subproiect. 

Potrivit reprezentanților universității, platforma destinată educației prin cercetare dezvoltată în cadrul primului subproiect, FORCE_Med, va fi dotată în proporție de 80-90 la sută până la sfârșitul acestui semestru. În acest sens, au fost create condiții pentru utilajele de înaltă performanță care vor fi procurate, s-au efectuat lucrări de reparație a etajului 6 din Blocul de studii nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” și a fost reproiectat sistemul de ventilație corespunzător cerințelor pentru laboratoare.