Principală  —  IMPORTANTE   —   „Structura rusească de la Chișinău…

„Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă”. Șase preoți au fost destituiți din funcție. Motivele invocate de Mitropolia Moldovei și reacția Mitropoliei Basarabiei

Șase preoți au fost destituiți din funcție miercuri, 25 octombrie, de către membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din R. Moldova (BOM). Aceștia au fost opriți anterior „de a oficia cele sfinte” după alăturarea lor la Mitropolia Basarabiei. Totodată, celor șase fețe bisericești li s-au retras toate distincțiile acordate pe parcursul slujirii preoțești.

Conform unei hotărâri publicate de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Moscovei, „având în vedere timpul oferit slujitorilor pentru îndreptare şi aducerea pocăinței depline în faţa autorităţilor ierarhic-superioare şi luând în considerare încălcarea jurământului depus la hirotonie, precum şi pentru părăsirea samavolnică, neîntemeiată şi fără carte canonică a jurisdicției Bisericii Ortodoxe din Moldova”, se destituie din funcție următorii preoți: protoiereul Ilie Munteanu, protoiereul Alexei Sîrbu, protoiereul Teodor Pelin, protoiereul Vasile Enachi, protoiereul Ioan Gangan şi protoiereul Ioan Solonaru.

Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române susține că a luat act „cu mâhnire și profundă indignare de decizia neîntemeiată a sinodului autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova”” și afirmă că decizia de caterisire a celor șase preoți este „nevalidă, neavând fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică”.

„(…) Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă prin denumirea ei, presupunând că ar avea o autoritate într-o regiune cu o istorie, cultură și identitate ortodoxă profund ancorată în spiritualitatea românească. Această afirmație nedreaptă creează o imagine de sfidare față de canoanele și legile bisericești care guvernează Biserica Ortodoxă (…).

Mitropolia Basarabiei rămâne fermă în misiunea sa de a-și sluji credincioșii în conformitate cu canoanele Bisericii Ortodoxe și Statutul Bisericii Ortodoxe Române și de a promova valorile și identitatea românească în R. Moldova. Suntem convinși, prin experiența solidă, că adevărul și dreptatea prevalează, de aceea rămânem dedicați principiilor și credinței noastre, în duhul iubirii și al unității.

Vom depune toate eforturile posibile până când toate comunitățile ortodoxe din R. Moldova vor reuși să se întoarcă în sânul Bisericii Mamă. Acest lucru nu înseamnă doar aderarea formală, ci și asigurarea că fiecare preot, diacon, monah, monahie sau credincios se poate bucura de o slujire autentică și eliberată de constrângerile dictate de ideologii străine poporului nostru. Mitropolia Basarabiei este hotărâtă să protejeze și să susțină toți clericii și monahii care împărtășesc aceeași viziune, aceleași valori și aceeași identitate cu Biserica Neamului (…)”, se spune într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

Pe 24 august 2023, patru preoți din Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari au fost opriți „de a oficia cele sfinte”. Reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove au declarat atunci că decizia a fost luată în legătură cu „părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic” a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din R. Moldova, „nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare”, dar și în legătură cu „încălcarea jurământului depus la hirotonie”.

În luna septembrie curent, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Înalt Prea Sfinţitul Vladimir l-a învinuit pe Patriarhul Kiril „de ignoranță aproape completă”, menționând lipsa de sprijin „în această perioadă dificilă”.

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a afirmat că se creează impresia că „Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă” și a accentuat faptul că „Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de R. Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice”.