Stop fals. Ministerul Muncii: „Nu se sistează activitatea cantinelor de ajutor social”
Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale au venit cu precizări în contextul unor informații „care circulă în spațiul public privind decizia Ministerului de a exclude serviciile prestate de cantinele de ajutor social pentru persoanele socialmente vulnerabile”.
Astfel, autoritățile informează că cantinele de ajutor social nu își vor sista activitatea, iar de serviciile acestora vor beneficia în continuare persoanele socialmente vulnerabile.
„Ministerul Muncii și Protecției Sociale este în proces de îmbunătățire a cadrului normativ ce ține de prestarea serviciilor cantinelor de ajutor social, în scopul extinderii spectrului de măsuri de susținere alimentară pentru categoriile de persoane defavorizate, cu accent pe persoanele în etate și persoanele cu dizabilități”, se arat în comunicatul de presă emis de instituție.
În acest context, este în curs de elaborare proiectul Hotărârii de Guvern prin care va fi aprobat un nou Regulament-cadru de organizare și funcționare a Serviciului social de sprijin alimentar și Standardele minime de calitate.
Legea Nr. 81 din 28.02.2003 privind cantinele de ajutor social a fost aprobată în anul 2003 și prevede o singură formă de prestare a serviciului pentru beneficiari. Astfel, potrivit Ministerului, pentru a diversifica spectrul serviciilor de susținere alimentară a categoriilor de persoane defavorizate, este necesară ajustarea și dezvoltarea cadrului normativ în vigoare.
Conform unor date prezentate de organizația Keystone Moldova în noiembrie 2022, în rezultatul unui studiu, în Republica Moldova activează 93 de cantine de ajutor social care prestează zilnic servicii de alimentare la circa 5 000 de persoane cu dizabilități, persoane sărace, bătrâni singuratici, familii cu mulți copii, mame singure. În total, în anul 2021, au beneficiat de servicii de cantină socială peste 16 000 de persoane vulnerabile, mai bine de jumătate dintre care erau persoane în vârstă de peste 63 de ani. 2/3 din cantinele sociale sunt prestate în mediul rural și 1/3 în mediul urban. Mai bine de jumătate din cantinele sociale sunt prestate de către ONG-uri, iar fiecare a patra cantină socială – de către autoritățile publice locale.