Principală  —  IMPORTANTE   —   Statul, prin „Arena Națională”, obligat…

Statul, prin „Arena Națională”, obligat de instanță să achite despăgubiri în valoare de 176 mii de lei unui agent economic, pentru „îmbogățire nejustificată”

SRL „Arena Națională”, companie care gestionează „Chișinău Arena” a fost obligată de instanța de judecată să achite companiei „Trivent Com” SRL, proprietara unei parcele de 15 ari de la marginea Complexului „Arena Chișinău”, pe care, conform proiectului, urmează să fie construit drumul de acces din str. Bucovina, despăgubiri în sumă de 176,8 mii de lei. SRL „Arena Națională” a fost obligată să achite și cheltuielile de judecată în sumă de 5,3 mii de lei, conform unei încheieri a CA Chișinău. 

Administratorul SRL „Arena Națională”, Sergiu Stanciu, califică decizia drept nedreaptă.

Câștig de cauză, după 2 ani de judecată 

În iunie 2021, compania a acționat în judecată SRL „Arena Națională”, solicitând despăgubiri în sumă de 176,8 mii de lei, pe motiv că în perioada decembrie 2018 – februarie 2020 i-a fost îngrădit accesul la teren. 

Reprezentanții „Trivent Com” SRL spun că terenul de pământ, cu o suprafață de 15 ari, a fost procurat de companie de la o persoană fizică în toamna anului 2017, înainte de a apărea în spațiul public ideea construirii unei arene polivalente în acea zonă. Compania intenționa să construiască acolo o secție de producere a componentelor pentru instalațiile de ventilare, doar că, odată cu lansarea proiectului „Chișinău Arena”, nu a mai putut să-și folosească terenul conform necesităților. 

Spre terenul companiei „Trivent Com” SRL

Examinarea cauzei a început abia în noiembrie 2022, din cauza stării de urgență instituite în R. Moldova, dar și pentru că judecătoarei care examinează dosarul i-au expirat împuternicirile. 

Printr-o hotărâre emisă la 12 mai curent, Judecătoria Chișinău a admis cererea de chemare în judecată și a dispus încasarea de la SRL „Arena Națională” în beneficiul „Trivent Com” SRL a sumei de 176,8 mii de lei, cu titlu de îmbogățire nejustificată pentru perioada 1 decembrie 2018 – 29 februarie 2020, dar și a sumei de 5304 lei drept cheltuieli de judecată. 

La 16 iunie, SRL „Arena Națională” a declarat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, însă prin încheierea sa din 19 iulie, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea, pe motiv că a fost depusă în afara termenului legal de 30 de zile, iar SRL „Arena Națională” nu a solicitat repunerea în termen. 

Avocatul „Trivent” SRL: „Suntem încurajați de faptul că procesul nostru a fost tratat cu echitate”

Mihai Triboi. Foto: ZdG

Mihai Triboi, avocatul companiei „Trivent” SRL, salută decizia instanței și spune că în cazul în care compania nu ar fi câștigat procesul, s-ar fi adresat la CtEDO. „Faptele constatate de către instanța de judecată prin hotărâre, demonstrează cu claritate existența unor deficiențe semnificative în ceea ce privește protejarea dreptului de proprietate privată de către autoritățile publice. Suntem încurajați de faptul că procesul nostru a fost tratat cu echitate în instanțele naționale, reușind astfel să ne redobândim drepturile, evitând să adăugăm o povară suplimentară statului printr-un alt dosar la CtEDO”, a spus Mihai Triboi pentru ZdG.

Administratorul Arenei Naționale: „Noi am făcut recurs și așteptăm o altă decizie”

Administratorul SRL „Arena Națională”, Sergiu Stanciu, califică decizia drept nedreaptă.

Sergiu Stanciu. foto: parlament.md

„Este o despăgubire care nouă, administrației, ni s-a părut foarte stranie, deoarece în perioada respectivă Arena Națională nu era operațională, construcția nu era gata. Prin urmare, a fost o solicitare abuzivă de a fi despăgubiri. Chișinău Arena nu s-a folosit de acel teren. Mi se pare o decizie nedreaptă. Noi am făcut recurs și așteptăm o altă decizie”, a spus Sergiu Stanciu pentru ZdG.

Problemele de la Complexul sportiv au fost dezvăluite de ZdG încă în septembrie 2020. Menționam atunci că instituția polivalentă „Chișinău Arena” urma să fie dată în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor. Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată în exploatare, pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare existente în zonă, apoi pentru că nu era racordată la rețelele electrice. 

Ulterior, s-a constatat că arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată. Autoritățile de atunci promiteau încă în septembrie 2020 rezolvarea problemelor, fapt care nu s-a întâmplat. Abia în decembrie 2022, complexul sportiv a fost inaugurat printr-un concert al trupei ucrainene „Okean Elzy”.