Statele Unite împărtășesc îngrijorările exprimate de FMI și Banca Mondială în legătură cu adoptarea mai multor proiecte la ședința nocturnă a Parlamentului
Reprezentanții ambasadei SUA la Chișinău au publicat o notă informativă pe pagina oficială de Facebook a misiunii diplomatice prin care menționează că Statele Unite împărtășesc îngrijorările exprimate de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și alte organizații cu privire la adoptarea de către Parlament a mai multor legi votate de PSRM-Șor în ședința nocturnă din 16 decembrie.
„Statele Unite împărtășesc îngrijorările exprimate de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și alte organizații cu privire la acțiunile recente promovate în Parlamentul Republicii Moldova”, se menționează în nota Ambasadei americane la Chișinău.
La 21 decembrie curent, Banca Mondială a emis un comunicat prin care a anunțat că „este îngrijorată” în legtură cu proietele adoptate la Chișinău în ședința nocturnă a Parlamentului din 16 decembrie.
Astfel, Banca Mondială în Moldova susține că reducerea vârstei de pensionare, modificările aduse Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), dar și abrogarea „legii miliardului” „inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea și caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor persoanale în Republica Moldova pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție, și soliditatea sectorului financiar”.
Totodată, Banca Mondială în Moldova susține că legile abrogate de Parlament vor avea un impact negativ asupra populației.
La 18 decembrie, Rodgers Chawani, reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, a declarat că „implementarea proiectelor adoptate amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova”.
„Implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19.
În contextul noului program susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an”, menționează Rodgers Chawani.
Miercuri noaptea, 16 decembrie, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală.
Tot în ședința de miercuri deputații PSRM – ȘOR au votat un alt pachet de legi, printre care legea cu privire la anularea „legii miliardului”, dar și legea privind modificarea Legii cu privire Autoritatea Națională de Integritate (ANI).