Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Standarde minime de calitate pentru…

Standarde minime de calitate pentru Centrele de zi pentru copii – aprobate de Guvern

Standarde minime de calitate privind serviciul social Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni–3 ani, au fost aprobate de Guvern în ședința de miercuri, 1 februarie.

În R. Moldova au fost deschise în ultimii ani – cinci centre de zi destinate familiilor care întâmpină dificultăți, în scopul prevenirii situațiilor de abandon. Centrele din Chișinău, Bălți, Glodeni, Criuleni și Călărași au fost deschise cu ajutorul finanțatorilor străini și de ele au beneficiat circa 500 de copii. Aceste instituții oferă servicii pentru o perioadă determinată de timp, inclusiv pentru mame care au nevoie de instruiri educaționale sau consiliere, se anunță într-un comunicat.

„Hotărârea aprobată de Guvern conține 31 de standarde minime de calitate, care vizează procedura de acces la serviciu, igiena, alimentația, educația și protecția copilului, precum și managementul centrului, angajarea și promovarea personalului, formarea lui profesională. De asemenea, sunt prevăzute principiile în baza cărora vor fi prestate serviciile, și anume: nediscriminare, abordare individuală, respectarea identității, demnității și a dreptului copilului la viața privată. Prestatorul de serviciu va asigură copilului protecție de orice formă de violență, neglijare, exploatare și trafic, aplicând un sistem de reguli şi proceduri de prevenire şi reacționare la astfel de cazuri”, informează reprezentanții Guvernului.

Potrivit comunicatului, standardele minime de calitate, vor facilita activitatea serviciului și vor permite posibilitatea acreditării acestuia.