Spînu, după ce Ucraina a oprit exportul de energie electrică către Europa: „Începând cu ora 03:00, R. Moldova primește integral energie electrică de la MGRES”
Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, a venit marți, 11 octombrie, cu mai multe precizări în contextul în care Ucraina a oprit exportul de energie electrică către Europa. Potrivit lui Spînu, începând cu ora 03:00 dimineața, R. Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan).
Oficialul menționează că acest lucru este posibil deoarece Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES – 0,9 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore.
„Ieri, 10 octombrie, peste 80 de rachete criminale rusești au lovit țara vecină Ucraina, răpind viețile oamenilor și făcând distrugeri cumplite. O parte dintre aceste rachete au lovit infrastructura energetică și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și R. Moldova. Țara noastră este direct afectată de bombardamentele teroriste rusești asupra Ucrainei, având în vedere că achiziționăm din țara vecină 30% din energia electrică consumată.
Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, R. Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Acest lucru este posibil deoarece Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Acum prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată. Ieri am avut discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană ca să găsim împreună o soluție bună pentru moldoveni. Voi continua să informez cetățenii și presa în legătură cu acțiunile noastre.
Energia electrică este importantă și vom încerca sa rezolvam împreună problemele care apar. Dar viața oamenilor e cea mai importantă, cea mai scumpă. Exprim sincere condoleanțe ucrainenilor care au pierdut în aceste atacuri oameni dragi. R. Moldova este alături de poporul ucrainean”, a precizat Andrei Spînu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie. Despre asta a anunțat Ministerul Energiei al Ucrainei.
„Electricitatea ucraineană, pe care am exportat-o după sincronizarea cu UE, precum și liniile separate către Moldova și Polonia, au ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și au susținut stabilitatea sistemului energetic european.
Chiar și după închiderea Centralei nucleare din Zaporojie, aflată sub ocupație rusă de mai bine de 7 luni, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii săi europeni în exportul de energie electrică. Însă atacurile cu rachete de astăzi, care au lovit substațiile de generare termică și electrică, obligă Ucraina să oprească exportul de energie electrică din 11 octombrie 2022 pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, a anunțat Ministerul Energiei de la Kiev.
În luna octombrie, R. Moldova cumpără energie electrică de la trei furnizori. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunța pe 30 septembrie că pentru luna octombrie, Energocom a semnat următoarele contracte de furnizarea a energiei electrice:
- Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan) la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.
- Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.
- Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.
Prețul mediu ponderat pentru luna octombrie este de 68,9 USD/MWh.