Soțul unei femei decedate după ce s-a infectat cu Covid-19 afirmă că spitalul nu i-a returnat obiectele din aur: „S-a dus cu tot cu cercei, lănțișor și cruciuliță de aur. Cum așa să bagi mâna la oameni?”
Decesul Tamarei Moruz a fost înregistrat și anunțat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) sub numărul 210, la 17 mai 2020: femeie de 63 de ani, din Ungheni, internată la SCR, pe data de 06.05.2020. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. III, nefropatie mixtă.
„Ea s-a dus pe picioarele ei la Chișinău”
În satul Chirileni, Ungheni, localitate din care este originară Tamara Moruz, la fel ca în multe sate de la noi, lumea bârfește că familia Moruz ar fi primit bani pentru ca Tamara Moruz (63 de ani) să fie inclusă în lista celor decedați de COVID-19. Am discutat cu Nicolae Moruz, soțul decedatei, cel care i-a luat cadavrul de la spital.
Așa am aflat că Tamara Moruz frecventa, de trei ori pe săptămână la Centrul de Dializă din Chișinău din cauza afecțiunilor renale. Soțul ei afirmă că, în ultimele două luni înainte de deces, deplasările la Chișinău erau doar cu automobilul, fiind evitat transportul public pentru a nu o expune riscului de infectare cu COVID-19.
Nicolae Moruz susține că nimeni, niciodată, nu i-a propus bani pentru ca soția sa să fie înregistrată ca persoană decedată de COVID-19. Dimpotrivă. Acuză că și-a luat soția din spital, fără cercei și fără lănțișorul de aur pe care le purta când a lăsat-o pe mâna sistemului medical.
„Ea la mine era oarbă. M-am chinuit doi ani cu ea, venind la Chișinău în fiecare săptămână. Ea s-a dus pe picioarele ei la Chișinău. Într-o zi, când a ieșit de la dializă, avea febră 37. A luat-o ambulanța și gata, s-o mântuit cu asta. A fost luată cu vreo două săptămâni înainte de a muri. A fost dusă la Centrul COVID, apoi la Republicană (Spitalul Clinic Republican, n.r.). A stat la primul etaj, că trebuiau să-i facă și dializă”, explică bărbatul.
Acesta spune că după ce soția sa a fost testată pozitiv la COVID-19, el a fost obligat să stea în carantină timp de 14 zile, perioadă în care nu a dezvoltat simptome.
„N-au stimă de oameni. Cum așa să bagi mâna la oameni?”
Nicolae Moruz reiterează că „nu mi-o propus nimeni nimic. Eu am luat-o de la spital. Eu am fost în carantină 2 săptămâni, cât a stat ea în spital. Nu am ieșit deloc din ogradă. Nu m-am putut duce la ea. Pentru că nu avea cine să o ia, iar eu mai trebuia să stau 2 zile în carantină, ea a mai stat 2 zile în morgă. Deodată, cum am ieșit din carantină, am luat-o și am îngropat-o. Nici în ogradă nu mi-au dat voie. De la spital mi-au dat-o acoperită”, își amintește soțul Tamarei Moruz, care susține că, atunci când i-a luat cadavrul de la spital, nu i s-au dat cerceii și lănțișorul de aur pe care le purta.
„Noi pe loc le-am zis, dați-ne lucrurile ei. Nu ne-au mai dat, nici sumka (geantă, n.r.) cu haine, nimic. Am cerut, dar au zis că ele nouă nu ne mai trebuiesc (trebuie, n.r.). Ne gândeam că hainele sunt infectate și nu ne trebuiesc, dar am vrut cerceii și lănțișorul. Au zis că o să sune, o să vadă, dar – nimic”, explică bărbatul.
„S-a dus cu tot cu cercei, lănțișor și cruciuliță de aur. Am și fotografiat-o când a fost ultima oară la dializă. Nu-i cu simț omenesc asta. N-au stimă de oameni. Cum așa să bagi mâna la oameni?”, spune, revoltat, Nicolae Moruz.
În căutarea obiectelor din aur ale pacientei
ZdG a solicitat reprezentanților SCR „Timofei Moșneaga” să verifice aspectele invocate de către Nicolae Moruz, pentru a afla unde s-au pierdut lucrurile soției sale.
După ce a verificat, Marina Zibliuc, purtătoarea de cuvânt a instituției medicale a precizat că Tamara Moruz, atunci când a fost internată în cadrul Spitalului avea asupra sa un singur „bun de preț”, un telefon mobil de marcă Nokia, nu și obiectele din aur invocate de soțul ei.
Aceasta a precizat însă că pacienta ar fi ajuns la SCR, fiind transferată în stare foarte gravă de la o altă instituție medicală, Spitalul nr. 1, după ce, în prealabil, a fost internată la Centrul Covid-19 din incinta Moldexpo. Doar că, Cristina Ipatii, specialist relații publice și comunicare în cadrul Spitalului Clinic nr. 1 ne-a anunțat că un asemenea pacient nu a fost internat în această instituție medicală.
Reprezentanții Centrului Covid-19, contactați de ZdG, ne-au informat că în cadrul instituției medicale persoanelor internate nu le sunt luate bunurile personale și nici măcar nu există spațiu pentru depozitarea acestora, astfel că nu există posibilitatea ca lucrurile personale ale pacientei Tamara Moruz să fi rămas la Centrul Covid-19. Aceștia au precizat că Tamara Moruz a fost transferată din cadrul Centrului direct la SCR „Timofei Moșneaga”.