SONDAJ WatchDog și Institutul de Politici Publice. Un partid ar obține majoritatea în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate
Un nou sondaj, al treilea la număr în luna iunie , realizat șI prezentat de WatchDog.md și Institutul de Politici Publice joi, 21 iunie, arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, o formațiune politică ar obține majoritatea voturilor pentru Parlamentul de la Chișinău – Partidul Acțiune și Solidaritate.
În Parlament ar ajunge și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), care ar obține 30,5 la sută din sufragii.
Potrivit datelor sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, două formațiuni politice ar ajunge în Legislativ, PAS ȘI BECS. PAS ar obține cele mai multe voturi, majoritatea – 50,9%, iar BECS ar obține 30,5%. Datele conțin opțiunea respondenților deciși.
Pragul electoral pentru a accede în Parlament este de 5% pentru partidele politice și 7% pentru blocurile electorale.
„Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul R. Moldova, cu ce partid ați vota?” (DECIȘI)
- PAS – 50,9%
- Blocul electoral al Socialiștilor și Comuniștilor – 30,5%
- Blocul electoral „Renato Usatîi” – 5,2%
- Partidul ȘOR – 4,7%
- Partidul Democrația Acasă – 2,5%
- Platforma DA – 1,2%
- Congresul Civic – 1,0%
- PDM – 1%
- PDCM – 0,9
- Alianța pentru Unirea Românilor – 0,7%
Tot în contextul situației politice, respondenții ar fi fost întrebați cine este politicianul, în opinia lor, în care au cea mai mare încredere. În topul preferințelor, în continuare, s-ar regăsi președinta R. Moldova, Maia Sandu (27,3%), fiind urmată de liderul socialiștilor Igor Dodon (11,7%), iar pe locul trei rămâne liderul comuniștilor, Vladimir Voronin cu (2,3%).
Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 30 iunie curent, pe un eșantion de 1 201 de respondenți cu excepția locuitorilor regiunii din stânga Nistrului și cei din diasporă, cu o eroare maximă de +2,8%.
Sondajul a fost realizat cu suportul European Endowment for Democracy, la comanda WatchDog și Institutului de Politici Publice, datele fiind colectate de două companii sociologice – CBS-Research și CIVIS. Studiul a fost finanțat de către Ambasada Țărilor de jos în R. Moldova, cu sediul la București și Ambasada Germaniei în R. Moldova, au menționat autorii.
WatchDog.md reprezintă o comunitate a societății civile de tip think-tank din R. Moldova. Comunitatea reuneşte experți în diverse domenii, persoane cu experiență și calificare pentru a elabora, analiza sau evalua politici publice sectoriale în R. Moldova.
La 11 iulie în R. Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.