Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SONDAJ/ Va reuși „Patriot” să…

SONDAJ Va reuși „Patriot” să elimine manipularea și propaganda din spațiul informațional național? Acest proiect de lege ar putea ascunde și alte scopuri decât cele deja declarate?

La 30 mai, pe site-ul Președinției a fost publicat proiectul de lege privind crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”, inițiat de șefa statului, Maia Sandu. Au fost anunțate consultări publice asupra inițiativei. Potrivit președintei, la sfârșitul lunii iunie, proiectul ar putea fi transmis Parlamentului.

Conform inițiativei, „centrul are misiunea de a consolida eforturile interinstituționale în lupta împotriva dezinformării și a acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale”. Va reuși centrul „Patriot” să elimine manipularea și propaganda din spațiul informațional național? Acest proiect de lege ar putea ascunde și alte scopuri decât cele deja declarate?

Anastasia Nani, Centrul pentru Jurnalism Independent, directoare adjunctă

În Republica Moldova, online-ul, care rămâne nereglementat, este ca o cutie a Pandorei și, cu siguranță, avem nevoie de soluții pentru fenomene precum propaganda, dezinformarea, manipularea. Ideea creării unei instituții de comunicare strategică a fost susținută inclusiv de Centrul pentru Jurnalism Independent. Astfel de centre funcționează în unele state europene.

Pentru ca, și în Republica Moldova, să funcționeze un astfel de centru, nu doar pe hârtie, ci și în realitate, ar trebui analizate toate nuanțele la etapa dezbaterii acestui proiect de lege.  Am vrea un centru de comunicare strategică funcțional și independent, indiferent de cine vine sau pleacă de la putere. Va conta și pregătirea celor care vor face parte din echipă, dar și în ce măsură vor avea deschiderea să urmeze recomandările societății civile care monitorizează mass-media online, precum și rețelele sociale.     

Petru Macovei, Asociația Presei Independente, director executiv

Din punctul meu de vedere, un asemenea centru nici nu ar trebui să aibă scopul de a elimina complet manipularea și știrile false, ci să crească reziliența instituțiilor publice și a societății, în general, împotriva fenomenului de dezinformare, prin activități specifice, și, de asemenea, să lucreze ca instituțiile publice din Republica Moldova să poată acționa operativ și eficient la cazurile de dezinformare și propagandă. 

Eu sunt departe de ideea promovată de opoziție sau de partidele pro-ruse, ele fiind cele mai vocale în acest sens. Nu cred că putem vorbi despre instituirea unui Minister al „Adevărului”, așa precum a spus Dodon. A trecut aproape un an și jumătate de la inițierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și cred că elaborarea acestui proiect de lege este o decizie chiar tardivă. Acest centru ar trebuie să-și înceapă activitatea cât de curând posibil și să livreze rezultate, adică să dea ajutor în contracararea cazurilor de destabilizare a situației prin intermediul dezinformării. 

Victor Gotișan, expert media

Intenție este una foarte bună. Eu aș vrea să cred că și implementarea va fi pe măsură. Deși, grație activității Consiliului Audiovizualului, spațiul audiovizual devine tot mai curat, problema majoră este că propaganda de pe TV și radio migrează pe online. Ținând cont că recent online-ul a depășit TV-ul la capitolul principala sursă de informare, este absolut necesară crearea unei instituții care să aibă pârghii și instrumente de a reglementa activitate online.  Prin urmare, eu văd Centrul „Patriot” drept o astfel de instituție.

Pentru ca acest Centru să fie, cu adevărat, util și eficient, principala condiție care trebuie să fie respectată este ca să fie implicați profesioniștii și specialiștii care:

a) chiar știu ce e și cum se face comunicare strategică;

b) chiar știu ce e dezinformarea și propaganda și cunosc nu doar din auzite despre instrumente ale luptei cu propaganda și manipularea.

Altfel, vom avea, ca de obicei, o idee și intenții bune, dar ne vom trezi cu o implementare proastă a acesteia.

Acest proiect de lege ar putea avea și alte scopuri decât cele declaratem, dar anume din acest considerent este important ca actuala guvernare să fie transparenți, să nu opereze modificări pe marginea proiectului pe sub masă și pe ultima sută de metri înainte de adoptare. Centrul „Patriot” trebuie să fie o instituție în afara controlului sau protectoratului politic, deși riscul ca acesta  să fie transformat într-o bâtă politică este unul foarte mare, dacă nu de actuala putere, atunci de cele care vor urma.

Aurelia PERU, doctoră habilitată în științe politice, Universitatea de Stat din Moldova

„Zgomotul informațional”, cum califică deseori experții fenomenul fake news și al propagandei, reprezintă o provocare serioasă pentru securitatea statului pe dimensiunea politică, militară și economică. În acest sens, inițiativa șefei statului este oportună sau poate chiar este în întârziere.

Vreau să accentuez o direcție de activitate, pe care o va avea „Patriotul” – comunicarea strategică. Aș menționa, în acest sens, și recenta inițiativă a șefului diplomației europene, Josep Borrell, de a lansa o nouă platformă pentru contracararea campaniilor de dezinformare rusești și chineze, pe fondul intensificării propagandei din cele două ţări: Centrul de Partajare și Analiză a Informațiilor din cadrul serviciilor de politică externă ale UE. Nu exclud că inițiativa doamnei Sandu vine în contextul acestui proiect european. 

Am așteptări serioase anume de la activitățile de elaborare a narativelor de comunicare strategică, care poate și trebuie să fie proactivă în anticiparea narațiunilor emergente de dezinformare. Este ceea ce, deocamdată, nu livrează suficient autoritățile guvernamentale, în primul rând, propriilor cetățeni.

Văd sarcina acestui Centru nu doar în depistarea „infractorilor informaționali”, ajutați de noile tehnologii. Totuși, este vorba de o strategie de comunicare eficientă, care să facă cunoscute, accesibile și acceptate interesul național și politicile guvernamentale elaborate în acest sens.  Și, cel mai important, în nici un caz, acest Centru nu trebuie asociat cu un instrument de urmărire, sancționare a celor care împărtășesc alte opinii, cum ar fi opoziția politică, dar care nu prezintă risc pentru securitatea statului.