Sondaj socio-politic: Aproape 60% din respondenți ar vota pentru aderarea R. Moldova la UE dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum
Potrivit unui sondaj de opinie publicat de Comunitatea pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD”, majoritatea populației susține parcursul european al R. Moldova (58,5%) și ar vota pentru aderarea la UE dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, iar 37,9% dintre respondenți sunt susținătorii Uniunii Economice Euroasiatice. Pe de altă parte, se constată o anumită reticență a populației privind aderarea la NATO, 52,6% din respondenți fiind împotriva acesteia.
În topul celor 3 îngrijorări majore ale moldovenilor se numără: un război în zonă (45,6% din respondenți), prețurile (42,1%) și viitorul copiilor (37,5%).
În plus, președinta Maia Sandu se bucură în continuare de cea mai multă încredere (întrebare deschisă, fără variante de răspuns) din partea populației (37,9% din totalul eșantionului sau 46,5% din totalul celor deciși) dintre personalitățile politice din țară, iar dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul R. Moldova, 31,7% dintre respondenți ar vota Partidul Acțiuni și Solidaritate (PAS), conform datelor.
Prezentare Sondaj WatchDog Realizat de CBS Research 27.06.2023 Compressed 1 by Ziarul de Gardă on Scribd
Sondaj de opinie a fost realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD”. Acesta a fost organizat în cadrul proiectului „Evaluarea impactului dezinformării și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea „WatchDog.MD”, realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul Internews.
Proiectul presupune efectuarea unor cercetări și realizarea a 4 sondaje de opinie în perioada ianuarie-mai 2023 privind impactul dezinformării și manipulării și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova.
Totodată, Comunitatea „WatchDog.MD” efectuează analiza sondajelor realizate și elaborează, în baza fiecărui sondaj, un set de constatări și recomandări adresate instituțiilor abilitate și actorilor relevanți în vederea combaterii dezinformării și propagandei. Sondajul realizat prin metoda CATI (interviu telefonic moderat de intervievator), a fost efectuat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, în perioada 10 – 19 iunie 2023, pe un eșantion stratificat de 1121 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 ani și mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a R. Moldova, cu o eroare maximă de +3,1%, potrivit organizatorilor. Chestionarul a fost disponibil în limbile română și rusă, respondenților oferindu-li-se posibilitatea de a-și alege varianta potrivită.