SONDAJ Situație critică în agricultură. Ce face și ce nu face guvernul?
Anul agricol 2022 riscă să fie compromis. Fermierii bat alarma și amenință să iasă la proteste, nemulțumiți că guvernul a subestimat subvențiile de stat pentru agricultură în condițiile secetei și scumpirilor majore (de 2-3 ori față de primăvara anului trecut) la carburanți, tehnică, fertilizanți, semințe. Asociațiile de fermieri acuză autoritățile statului că împing din nou agricultura pe ultimul loc în preocupările lor, fapt care se va solda cu și mai mari scumpiri la produsele agricole și cu acutizarea crizei alimentare.
Ion Plămădeală, fermier, Leova
Ce va face guvernul vom vedea săptămâna aceasta… Problemele încă se hotărăsc, deși lucrurile trebuiau să fie clare încă la începutul anului agricol, în martie, dar noi tot căutăm să convingem guvernul de lucruri clare ca bună ziua. Unu: compensarea prețurilor la îngrășăminte cu 30% – asta a fost propunerea noastră, dar nu s-a acceptat niciun procent. Și doi: scutirea de accize la motorină – 100%, fiindcă 30%, așa cum propune guvernul, este mizer – undeva 70 de bani la litru. Dar prețul la motorină a crescut cu 14-15 lei, 28 de lei litrul. Și prețurile cresc. Riscăm să rămânem cu terenurile neînsămânțate. Urmează să mai discutăm aceste chestiuni. La nivel de minister am avut o întrevedere, la nivel de comisie parlamentară – am avut, la nivel de prim-ministru nu am fost primiți, acum urmează să ajungem și la dna președinte. Dacă nu și nu, ultima soluție rămân protestele. Sperăm să nu se ajungă la ele, dar dacă nu se vor lua măsurile respective, nu-i exclus.
Vasile Mârzenco, Federația Națională a Fermierilor
În agricultură niciodată nu a fost simplu, pentru că autoritățile au o percepție eronată despre importanța agriculturii în economia noastră națională. De la tribune, toți deplâng munca agricultorilor că e grea, dar să se descurce în problemele cu care ne confruntăm și să propună soluții la probleme, se întâmplă rar de tot. Eu nu țin minte, în cel puțin ultimii 20 de ani, să fi avut o situație atât de complicată, cu criză după criză și cheltuieli enorme pentru atenuarea acestor crize. Eu nu cred că protestele ar fi calea pe care trebuie să comunicăm cu autoritățile, deși sunt și eu nemulțumit de felul în care a procedat guvernul. Noi nu i-am cerut guvernului decât două lucruri: compensarea prețurilor la îngrășăminte cu 30% și scutirea integrală a accizelor la motorină, ținând cont că prețul la motorină a crescut și continuă să crească. Ceea ce am cerut noi este acum cel mai important pentru începutul anului agricol, fiindcă dacă noi nu administrăm îngrășămintele minerale la semănăturile din toamnă, noi pierdem roada la grăunțoase. Guvernul trebuie să găsească mijloace pentru efectuarea lucrărilor agricole de primăvară din finanțări și granturi străine, de oriunde, altfel riscăm să compromitem anul agricol și să ne alegem la toamnă cu o acutizare a crizei alimentare.
Andrei Dânga, fermier, Ștefan-Vodă
Războiul din Ucraina ne-a demonstrat că trebuie să construim o agricultură și o procesare puternică, să avem și exporturi, și locuri de muncă, și impozite. Guvernările în R. Moldova se schimbă, dar nimeni nu învață lecția. În loc să luăm credite ca să investim în sectorul real, care aduce plusvaloare și bani în buget, noi ne împrumutăm și investim în social, unde nu se fac, dar se consumă bani. De aceea am și ajuns un stat falimentar. Agricultura în R. Moldova este responsabilă de 50% din exporturi, iar responsabilitatea guvernărilor față de agricultură, ca ramură, e puțin mai mult de 1%. Atât alocă guvernul de la buget pentru agricultură. Bătaie de joc. Am ajuns să nu ne putem întoarce nici accizele la motorină, care-s ale noastre, nu-s din buget. La azotate – la fel. Toate se scumpesc din mers. Motorina – de trei ori, îngrășămintele – de trei ori, tehnica, piesele – totul se scumpește, iar guvernul nu vrea să țină cont de situație. Și sunt o mulțime de alte întrebări. Dna Gavrilița declară că ea crede în puterea agricultorilor. Dar noi ce să facem, dacă nu credem în guvern? Toată speranța noastră acum e la Cel de Sus. Să ne dea ploaie, dacă nu ne putem permite îngrășăminte. Situația e grea. Și anul e cam secetos, dar o să ne împrumutăm și o să mergem înainte.
P.S. Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de luni, 4 aprilie, modificări privind principiile de subvenționare, fiind inclus un set de înlesniri pentru agricultori. Guvernul a anunțat că noile prevederi au scopul de a îmbunătăți accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere şi migranţii reveniți, care își doresc să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat, precum și înființarea plantațiilor multianuale.