Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SONDAJ/ Proteste sau diversiuni? Cât…

SONDAJ Proteste sau diversiuni? Cât de departe ar putea merge opoziția?

Săptămâna trecută președintele Ucrainei, V. Zelenski, avertiza că Kievul a „interceptat un plan al serviciilor secrete ruse”, care pun la cale o lovitură de stat la Chișinău. Luni și  președinta Maia Sandu confirma faptul, invocând că Moscova planifică „acțiuni subversive cu atac asupra unor instituții ale statului și luare de ostatici… Prin acțiuni  mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii la Chișinău. În aceeași zi, Marina Tauber anunța pentru duminică, din partea așa-zisei „Miscări pentru Popor”, relansarea protestelor din toamnă la Chișinău. 

Victor Catan, ex-ministru de Interne 

Victor Catan

Sunt diversiuni puse la cale de Moscova, cu ajutorul așa-zisei „opoziții interne”, care este, de fapt, coloana a 5-a a Rusiei, aflată sub comandamentul Kremlinului. Amenințările la adresa R. Moldova vin, de fapt, nu doar din anunțul făcut de Zelenski, vin mai ales din ceea ce și-a permis să declare șeful diplomației ruse, Lavrov, că R. Moldova ar fi următoarea care ar putea repeta soarta Ucrainei. Faptul că Maia Sandu anunța luni măsurile cuvenite pentru a întări securitatea – asta e doar partea formală a lucrurilor. Nu și practică. În sens practic, noi ca totdeauna întârziem. Ce parcă noi nu știam sau nu știm că partidul Șor, care e unul din partidele parlamentare, la fel ca și partidul socialiștilor, care e și el partid parlamentar, fac interese străine statului? Că uneltesc împotriva R. Moldova și trăiesc din aceste uneltiri? Partea proastă a lucrurilor stiți care este? Că se așteaptă până când aceștia vor face provocări, ca să se intervină. Noi avem serviciile noastre secrete care știu ce și cum să facă – așa cum se întâmplă în Ucraina. Lucrurile trebuiesc anticipate. Partidul Șor, dacă era în Ucraina, demult era scos în afara legii. La noi se acționează post-factum ori nu se acționează deloc. Și un partid, și altul sunt pline de penali cu dosare după ei. Și? De 7 ani Șor e sub urmărire penală și ce s-a întâmplat? O situație de urgență în justiție și s-ar fi pus demult punct la toate. Dar să vedem ce o să fie mai departe.  

Ion Costaș, ex-ministru al Apărării

Ion Costaș

Diversiuni și încă cu sprijin din afară. Care proteste sociale, deși nivelul de viață e la pământ. Dar pe cine doare în cot chestia asta? Pe criminalul de Șor, care a prădat băncile și este fugar prin lume? Pe Tauber, care mănâncă din mâna lui? Sau pe alți pungași și profitori ca ei? Protestele sociale sunt o nadă, pentru a scoate lumea în stradă. În rest, e jocul politic al Rusiei, un joc care, posibil, să fie și violent, și dur, dacă vor veni și cecenii lui Kadîrov și alți mercenari. E vorba de proteste mascate,  care ascund după ele o lovitură de stat. Moscova va căuta să profite de crizele care au perturbat Moldova. Vor fi puși în joc bani mari, pentru a scoate lumea în stradă. Mai mulți decât toamna trecută. Asta trebuie să înțelegem fiecare. 

Chiril Moțpan, ex-deputat. Comisia parlamentară pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică

Chiril Moțpan

Problemele de securitate invocate de dna Maia Sandu reprezintă o realitate care nu poate fi ignorată, cel puțin atât timp cât avem războiul din Ucraina. Nu putem admite ca puterea la Chișinău să fie preluată de partidul Șor și de alte partide- satelit ale Kremlinului. Protestele de duminică și altele – dacă vor urma, nu sunt o acțiune de protest propriu-zisă, ci una de intimidare a actualei guvernări. Partidele antieuropene vor încerca să destabilizeze situația, să provoace anticipate sau o lovitură de stat și cu orice preț să revină la guvernare. Interesul lor e de a bulversa lumea cât mai mult și de a amplifica nemulțumirea cetățenilor. Acum riscurile acestea nu sunt atât de iminente, protestele de duminică vor fi o probă de a verifica capacitatea guvernării de a gestiona eventualele excese și nemulțumiri în masă ale cetățenilor. Legea trebuie pusă în capul mesei. Și să se poarte dialog cu societatea. E foarte important ca lumea să cunoască adevărul despre aceste așa-zis proteste. În același timp, trebuie să avem o claritate, ce facem dacă se ajunge la o destabilizare a situației. Contează unitatea noastră. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de vigilență și caracter. Eu cred că guvernarea trebuie să interzică aceste proteste, întrucât contravin legii 212 cu privire la starea excepțională. Guvernarea trebuie să intervină. Lucrurile trebuiesc anticipate, cât e posibil.