SONDAJ Criza ruso-ucraineană: ce riscă R. Moldova, dacă Rusia va ataca Ucraina?
Luni, 31 ianuarie, la solicitarea SUA, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite s-a reunit la New York pentru a discuta situația din jurul Ucrainei și amenințarea la adresa păcii şi securităţii internaționale, provocată de concentrarea a peste 120 de mii de militari ruși la graniţa cu Ucraina. S-a întâmplat, după ce toate negocierile de câteva luni, în format bilateral și multilateral SUA-Rusia-NATO-OSCE nu au putut anula riscurile unui război, care ar putea depăși granițele fizice ale Ucrainei și Rusiei.
Criza ruso-ucraineană: ce riscă R. Moldova, dacă Rusia va ataca Ucraina?
Ion Leahu, ex-membru CUC din partea R. Moldova
Ucraina e foarte importantă pentru Rusia, fiindcă controlează gurile Dunării, un segment al Mării Pontice, parțial — Carpații. Sunt capuri de pod strategice… Încorporarea Ucrainei ar simplifica readucerea Belarusiei și Moldovei, apoi a Caucazului și a statelor asiatice în aria de influență a Rusiei. Dar Rusia nu s-a așteptat că va avea de înfruntat o rezistență atât de masivă din partea SUA și UE. Azi se poate admite, cu un grad mare de probabilitate, că un război total între Rusia și Ucraina nu va avea loc. Însă asta nu exclude aplicarea armelor în volum restrâns și readucerea R. Moldova, la pachet cu Ucraina, pe orbita Moscovei. Nu putem exclude că unul dintre scenariile de aplicare a armelor ar putea fi provocările în adresa trupelor ruse din regiunea transnistreană, din care ar rezulta un atac împotriva Ucrainei sau Chișinăului. Evident, R.Moldova ar putea încerca să-și salveze suveranitatea, utilizând statutul său de neutralitate, conform dreptului internațional. Doar că nu se întrevede forța care ar putea aplica aceste norme internaționale… R.Moldova nu are acorduri care ar permite apelarea la alte state pentru a-și apăra suveranitatea. S-ar putea încerca negocierea unui schimb cu Moscova: cedăm Transnistria în schimb la suveranitatea și neutralitatea teritoriului dintre Prut și Nistru. Sau renunțăm la UE. Însă, nu cred că asta ar opri Rusia din agresiunile ei, dacă va intra cu război în Ucraina. Avem prea puțin timp pentru a organiza reunirea cu România, singura soluție care ar putea implica forțele din exterior întru apărarea R. Moldova.
Ion Costaș, ex-ministru al Apărării
Va ataca Rusia Ucraina și ce riscă R. Moldova? Nimeni nu poate ști ce e în capul lui Putin. Ucraina riscă foarte mult. Riscă și R. Moldova. Și nu doar ele, pentru că intenția lui Putin e de a reface URSS. De altfel, Rusia a și făcut mai multe tentative de-a lungul anilor în Georgia, în regiunea transnistreană, în Ucraina… Riscul pentru noi e mare, pentru că armata rusă e deja în R. Moldova. Munițiile din Cobasna ar echipa un întreg corp militar de vreo 20 de mii de militari. E pericol și pentru Ucraina, care poate fi atacată din regiunea transnistreană, dar și pentru R. Moldova. În jumătate de oră, trupele din regiunea transnistreană pot fi la Chișinău. Dar eu nu cred că va începe un război total în Ucraina, pentru că în condițiile de azi un astfel de război e periculos chiar pentru Rusia.
Angela Grămadă, expertă în spațiul ex-sovietic
Trebuie să evităm să punem problema în termeni atât de rigizi, și anume că Rusia va ataca Ucraina. Există un proces de negociere atât a conflictului din Ucraina, cât și a conflictului diplomatic dintre SUA și NATO, pe de o parte, și Rusia, de cealaltă parte. Acum este important să punem accent pe acest scenariu, în care diplomații și oficialii reușesc să dezamorseze situația. Ce riscă R. Moldova? Riscă și mai mult să fie introdusă în mecanismul de dezinformare cu privire la conflictul din Ucraina. Avem suficient spațiu ca acest lucru să se întâmple: de la regiunea transnistreană până la zonele populate compact de minorități naționale. De asemenea, se poate înrăutăți situația energetică pentru că ar putea fi afectate livrările de gaze naturale prin Ucraina. Și fără conflictul din Ucraina consumatorii din R. Moldova sunt afectați atunci când interesele Rusiei o cer. Ar putea fi afectate exporturile de produse din R. Moldova pe piața rusă. Soluția este buna guvernare cu tot ce înseamnă aceasta, adică reziliența instituțiilor publice și pregătirea societății, precum și informarea partenerilor externi despre aceste riscuri pentru a putea beneficia de asistența necesară, în cazul în care situația escaladează.