Șoferii care nu vor ceda trecerea pietonilor riscă pedepse mai aspre: De la începutul anului 2023, pe trecerile de pietoni au fost înregistrate 15 tamponări soldate cu două decese
De la începutul anului 2023, în țară au fost înregistrate 15 tamponări pe trecerile de pietoni, în urma cărora două persoane au decedat. În afara trecerilor de pietoni au fost înregistrate 8 cazuri de tamponări, cu 9 persoane traumatizate. Datele au fost oferite de secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Sergiu Diaconu, în cadrul ședinței Guvernului din 11 ianuarie.
Sergiu Diaconu spune că un proiect de lege elaborat de MAI, care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru șoferii care nu cedează trecerea pietonilor, a trecut de prima lectură în Parlament. Potrivit lui Diaconu, reprezentanții MAI au expediat recent o solicitare la adresa Parlamentului pentru urgentarea procedurii de aprobare a proiectului menționat în a doua lectură.
Proiectul de lege prevede că șoferii care nu vor ceda trecerea pietonilor riscă amenzi, iar dacă vor comite această încălcare repetat, le va fi suspendat dreptul de a conduce pe un termen de 45 de zile.
„Anual, luna ianuarie este una destul de complicată pentru că după sărbători se circulă mai greu. Anul trecut am avut pe trecerile de pietoni zece tamponări și niciun deces. Anul acesta avem 15 tamponări și din păcate 2 persoane decedate. Același lucru se atestă și în afara trecerilor de pietoni. Anul trecut am avut trei tamponări cu trei persoane traumatizate, anul acesta avem 8 cazuri înregistrate cu 9 persoane traumatizate în afara trecerii. Problema a fost discutată și pe parcursul anului 2022, s-a pregătit din partea Guvernului un pachet legislativ, a fost remis și trecut în prima lectură în Parlament.
Acolo este prevăzut, inclusiv, înăsprirea sancțiunilor pentru persoanele care nu cedează trecerea prietonilor. Am preluat practica europeană, în special practica română, unde se prevede că pentru necedarea trecerii persoana este privată de dreptul de a conduce o perioadă de timp. Noi am mers pe o formulă mai blândă. Dacă persoana din a doua oară nu cedează trecerea i se va ridica permisul pentru o perioadă de până la 45 de zile. Dar urmează (proiectul n. red.) să treacă lectura a doua. Săptămâna trecută am trimis o scrisoare către Parlament pentru a urgenta acest proiect. Acolo sunt prevăzute sancțiuni și pentru persoanele care circulă cu viteză neregulamentară”, a declarat secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Sergiu Diaconu.
Parlamentul a votat, în septembrie 2022, în prima lectură, mai multe modificări la Codul Contravențional, astfel încât o serie de încălcări rutiere să fie pedepsite mai dur. Una din modificările propuse ține de sancționarea mai aspră a șoferilor care nu acordă prioritate pietonilor.
Astfel, după intrarea în vigoare a modificărilor menționate, șoferii care nu vor acorda prioritate pietonilor și cicliștilor vor fi sancționați cu amendă de la 1 500 la 1 800 lei și aplicarea a 5 puncte de penalizare.
Șoferii care vor fi prinși neacordând prioritate pietonilor și cicliștilor a doua oară în decursul a 12 luni calendaristice de la prima încălcare, vor primi o amendă cuprinsă între 2 250 lei și 2 500 lei și le va fi suspendat dreptul de a conduce pe un termen de la 30 la 45 zile.
O altă predarea a proiectului proiectului este suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 45 de zile, în cazul în care șoferii vor depăși limita de viteză cu de la 40 de km/h până la 60 de km/h.
În cazul în care limita de viteză a fost depășită cu de la 60 până la 80 de km/h peste limita admisă, se va suspenda dreptul de a conduce un mijloc de transport pe un termen de până la 75 de zile. De asemenea, vor fi sancționați contravențional și proprietarii mijloacelor de transport, care refuză sau se eschivează să comunice identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului și a încălcat regulile de circulație.