Principală  —  IMPORTANTE   —   Situația deținuților politici din regiunea…

Situația deținuților politici din regiunea transnistreană, menționată într-o declarație către Consiliul de Miniștri al OSCE. Detalii de la Promo-LEX

Sursa foto: Promo-LEX

Asociația Promo-LEX anunță că alături de alte 120 de organizații ale societății civile din Europa, membre ale Platformei „Solidaritate Civică”, a înaintat o Declarație către Consiliul de Miniștri al OSCE, în care abordează, printre alte subiecte, situația deținuților politici din regiunea transnistreană.

Declarația a fost adoptată în cadrul Conferinței Anuale Paralele a Societății Civile a OSCE, desfășurate la Skopje, Macedonia de Nord, pe 29 noiembrie 2023. Documentul a fost prezentat OSCE, precum și celor 57 de state participante ale organizației, în ajunul celei de-a 30-a reuniuni a Consiliului de Miniștri al OSCE, conform unui comunicat al Asociației.

„În mod particular, documentul scoate în evidență cazurile lui Victor Pleșcanov, Mihail Ermurachi și Vadim Pogorlețchi, deținuți ilegal în stânga Nistrului pentru manifestarea unor opinii contrare regimului de la Tiraspol.

Persoanele incomode sau cele care promovează și formulează idei ce contrazic propaganda sau mesajele administrației de facto, sunt imediat trecute prin procedurile sistemului represiv, lipsit de legitimitate și de garanții elementare”, susțin reprezentanții Promo-LEX.

Victor Pleșcanov este un activist civic din regiunea transnistreană condamnat de către un tribunal ilegal de la Tiraspol la trei ani și două luni de detenție. În ultimii ani, el a avut permanent un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, acesta a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în stânga Nistrului.

Un alt activist din regiune, Mihail Ermurachi, în vârstă de 73 de ani, a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție ilegală pentru insultarea „liderului” regiunii și negarea rolului pozitiv al misiunii de menținere a păcii de pe Nistru.

Alt caz similar este și cel al lui Vadim Pogorlețchi. Potrivit așa numite-i „sentințe”, acesta ar fi fotografiat o unitate paramilitară din Tiraspol, iar ulterior nu s-a supus cerințelor reprezentantului „mgb” de încetare a fotografierii obiectului paramilitar. Prin fotografierea clădirii, ar fi încălcat decizia de prelungire a codului galben de alertă teroristă, emis de liderul regiunii. Ulterior, rudele lui au fost informate despre pornirea unei cauze penale, activistul fiind învinuit de „trădare de patrie”.

Având în vedere frecvența și intensitatea abuzurilor în stânga Nistrului, persecutarea activiștilor civici și politici, limitarea libertății de exprimare, existența unui „cadrul legal” local represiv etc, Asociația Promo-LEX reiterează „necesitatea protecției drepturilor omului, contracararea fenomenului de impunitate și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici din regiunea transnistreană”.