SIS anunță denunțarea acordurilor de parteneriat cu FSB și SVR
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) informează că luni, 31 iulie, „după demararea procedurilor juridice necesare”, a denunțat Acordul de parteneriat cu Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB). Notificările oficiale au fost remise în adresa autorităților Federației Ruse, se menționează într-un comunicat emis de SIS.
Totodată, Serviciul transmite că a înaintat demersuri, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, de denunțare a acordului de cooperare cu Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR).
„Începând cu 24 februarie 2022, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, relațiile de cooperare ale Serviciului de Informații și Securitate cu serviciile speciale ale Federației Ruse au fost sistate, astfel încât, acordurile date nu au o aplicabilitate practică, fiind de fapt nefuncționale. Neconcordanța și disonanța prevederilor acestor acorduri cu interesul și securitatea națională a R. Moldova argumentează procesul de denunțare inițiat de Serviciul de Informații și Securitate”, potrivit comunicatului.
Reprezentanții SIS susțin că, mai mult ca atât, prevederile acestor acorduri, semnate în anul 1994, inclusiv și protocoalele adiționale, reprezentau clauze juridice invocate de Federația Rusă de a „argumenta prezența reprezentanților serviciilor speciale ruse în regiunea din stânga Nistrului a R. Moldova”.
„Astfel, cu denunțarea acestor acorduri, asemenea „argumente” nu pot fi înaintate de Federația Rusă.
Serviciului de Informații și Securitate nu menține relații de parteneriat extern cu structurile similare ale altor state, care în mod vădit sfidează legislația și acționează în detrimentul securității naționale, desfășoară activități subversive împotriva Republicii Moldova, inclusiv de subminare a funcționalității instituțiilor democratice ale statului, de destabilizare a situației social-politice, economice și de periclitare a integrității teritoriale a țării”, conform SIS.
Vineri, 28 iulie, la ședința Comisiei politică externă și integrare europeană a fost aprobat avizul consultativ cu privire la denunțarea Acordului privind colaborarea în domeniul pregătirii specialiștilor subdiviziunilor antiteroriste în instituțiile de învățământ ale organelor competente ale statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiat la Ashabat la 5 decembrie 2012.
În calitate de instituție responsabilă de acest domeniu, SIS a propus denunțarea acordului, având în vedere faptul că „instituția nu a beneficiat de prevederile documentului și nu a delegat specialiști pentru efectuarea studiilor în spațiu CSI”.
Marți, 24 iulie, Jurnal TV a publicat o investigație, în colaborare cu jurnaliștii de la The Insider, în care se menționează faptul că rușii și-au umplut Ambasada de la Chișinău cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă, fiind identificate 28 de astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare.