Sindicatele vor picheta Parlamentul R. Moldova: „solicitări ferme pentru protejarea salariaților și creșterea salariului minim”
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a anunțat că va organiza, la data de 13 decembrie, începând cu ora 10:00, o acțiune de pichetare în fața Parlamentului R. Moldova, pentru a-și exprima „îngrijorarea profundă față de înrăutățirea situației social-economice a salariaților din țară”.
Potrivit unui comunicat de presă emis de CNSM, acțiunea este un apel la solidaritate și „o cerere fermă” adresată autorităților pentru a lua măsuri „urgente” în sprijinul lucrătorilor, în contextul creșterii prețurilor și a pierderii puterii de cumpărare.
Principalele revendicări ale CNSM includ:
1. Stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025 și utilizarea acestuia la planificarea cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2025;
2. Majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază și a celei utilizate la calcularea salariilor personalului didactic, ştiinţifico-didactic, științific, personalului din grupul ocupațional „Ordine publică și securitate a statului” etc;
3. Alocarea a 50 de milioane de lei destinate asigurării dreptului la tratament balneosanatorial a persoanelor asigurate.
Sindicatele atrag atenția asupra faptului că salariile actuale nu ar acoperi „nici măcar minimul de existență”, evaluat la 5 900,8 lei pentru un copil și un adult.
„În acest context, creșterea tarifului la gaze naturale va avea un impact sever asupra populației, generând scumpiri în lanț și adâncind sărăcia, în special pentru angajații cu salarii mici”, notează CNSM.
De asemenea, reprezentanții sindicatelor subliniază că Republica Moldova și-a asumat angajamente față de Uniunea Europeană, inclusiv transpunerea Directivei UE 2022/2041, care prevede ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu. În prezent, acest raport este de doar 36,5% și riscă să scadă la 34,2% în 2025.
Reducerea propusă a cheltuielilor pentru tratamentul balneosanatorial este, de asemenea, considerată „inacceptabilă”. Aceasta ar limita și mai mult accesul salariaților la servicii esențiale de recuperare, în condițiile în care numărul beneficiarilor ar fi scăzut deja semnificativ în ultimii ani.
Sindicatele cer autorităților să „acționeze imediat” pentru a răspunde acestor revendicări, subliniind că măsurile propuse sunt esențiale pentru a proteja drepturile și demnitatea salariaților din R. Moldova.
Acțiunea de pichetare organizată de CNSM la sediul Parlamentului Republicii Moldova a fost stabilită de membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în cadrul ședinței extraordinare din 11 decembrie 2024, urmare a inițiativei Federației Sindicale a Educației și Științei și a revendicărilor înaintate de către sindicaliștii din educație.
Federația Sindicală a Educației și Științei a emis un demers către președinta Maia Sandu prin care își exprimă nemulțumirea față de proiectul bugetului de stat pentru anul 2025, votat în prima lectură pe 5 decembrie de către Parlament. Reprezentanții sistemului de învățământ din R. Moldova susțin că „stabilirea valorii de referință la 2200 lei reprezintă o majorare nominală de doar 4,8% a salariilor pentru cadrele non-didactice și angajații organelor locale de specialitate din învățământ”
În același timp, potrivit Federației, „stabilirea acestei valori la 2500 lei oferă o creștere nominală de doar 9% pentru salariile cadrelor didactice, de conducere, științifico-didactice și științifice din învățământul profesional tehnic și Centrul Republican de Asistenţă Psihopedagogică (CRAP)”.