Simptomele abuzului sexual asupra copiilor. Care sunt consecințele și cum poți ajuta un copil abuzat?
Abuzul sexual asupra copiilor este una dintre cele mai răspândite forme de violență asupra minorilor în Republica Moldova. Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) pentru anul trecut, aproape 400 de copii au fost supuși uneia dintre cele cinci forme de violență sexuală prevăzute de Codul Penal.
În primele șase luni ale anului curent, la Centrul de Asistență și Reabilitare Psihosocială a Copilului și Familiei „Amicul” din municipiul Chișinău au fost asistați deja 20 de fetițe și băieței abuzați sexual.
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în contextual ultimelor noutăți apărute în spațiul public, subliniază repetat importanța acțiunilor de prevenire a abuzului, precum introducerea educației sexuale în instituțiile de învățământ din țară.
Iar în cazurile în care abuzul a avut loc deja, este esențial ca ajutorul să fie acordat imediat. De aceea, este foarte important să fim atenți la semnalele pe care ni le pot oferi copiii supuși abuzului sexual.
Care sunt simptomele abuzului sexual asupra copiilor?
Simptomele fizice, precum sarcina, bolile cu transmitere sexuală și prezența spermei în vagin sau alte cavități fiziologice, sunt cele mai evidente. Simptomele psihologice sunt mai greu de observat, deoarece variază în funcție de vârsta copilului, de modalitatea în care și de către cine a fost abuzat, de prezența sau absența penetrării sau agresiunii fizice, precum și de frecvența abuzurilor.
Copilul care a fost abuzat sexual poate prezenta următoarele comportamente:
- Evită să rămână singur cu anumiți membri ai familiei.
- Manifestă o frică nefirească față de un adult sau evită contactul cu acesta.
- Încearcă să relateze despre abuz prin aluzii. De exemplu, poate spune că cineva l-a rugat să păstreze un secret sau poate întreba ce se întâmplă dacă familia se destramă sau dacă „tata/mama/o persoană pe care o iubește va fi luată de acasă”.
- Descrie comportamente nepotrivite ale unui adult, sugerând că acesta ar fi încercat să abuzeze un copil.
- Este deprimat, retras și acuză suferințe fizice fără explicație medicală.
- Are tulburări de somn.
- Acuză dureri în zona vaginală sau anală.
- Refuză să meargă la școală, pierde capacitatea de concentrare și are rezultate slabe la învățătură.
- Devine agresiv.
- Manifestă comportament sexual atipic, cum ar fi masturbarea în public, utilizarea unor termeni noi despre sex sau corp și cunoașterea detaliilor sexuale nepotrivite pentru vârsta sa.
Consecințele abuzului sexual în copilărie
Una dintre cele mai frecvente consecințe pe termen lung este depresia. De asemenea, unele persoane abuzate sexual în copilărie pot dezvolta comportamente autodistructive, cum ar fi tentativele de suicid și stările de anxietate cronică. Tulburările mintale se pot manifesta prin simptome precum tulburările de somn, lipsa poftei de mâncare, anorexie sau bulimie.
O altă consecință a abuzului sexual este scăderea respectului de sine. Sentimentele de stigmatizare, neputință și tendința de izolare pot persista până la maturitate, în special în cazurile în care abuzatorul este un membru al familiei.
Cum putem ajuta un copil abuzat sexual?
Dacă ai aflat că un copil a fost abuzat sexual, trebuie să acționezi imediat! Informează poliția, procuratura sau asistentul social. Dacă ești părintele copilului abuzat, poți merge cu el la medic sau la psiholog, profesioniști care sunt obligați să raporteze cazurile de abuz sexual.
- Copilul trebuie să știe că nu poartă nicio vină pentru ceea ce i s-a întâmplat.
- Asigură-l că ai încredere deplină în spusele sale. Atenție! În astfel de cazuri, copiii mint foarte rar.
- Permite-i copilului să povestească ce i s-a întâmplat, dar nu-l forța să vorbească.
- Nu-l învinovăți pentru că abuzul a avut loc, cum ar fi că nu a respectat sfaturile părinților.
- Evită întrebări de tipul: „De ce nu ai fugit imediat?”, pentru a nu-i sugera că are o parte din vină.
- Nu dramatiza, dar nici nu ignora gravitatea situației.
- Asigură-l că îi ești alături și că îl vei proteja pentru a preveni ca abuzul să se repete.
Dacă ai aflat sau suspectezi că un copil este sau a fost agresat sexual, sau dacă ești un copil și ai fost victima unui abuz, apelează la 112 sau la Telefonul Copilului – 116 111. De asemenea, poți solicita ajutor la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, la Centrul de Asistență și Reabilitare Psihosocială a Copilului și Familiei „Amicul” din mun. Chișinău sau la Centrul de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor – de tip Barnahus din mun. Bălți.
Contacte:
Telefon: (+373) 78 000 480, (+373) 22 758 806
Email: office@cnpac.md, ajutauncopil@cnpac.md
Site-ul CNPAC pentru a raporta cazurile de abuz
Site-ul Serviciul de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor – de tip Barnahus din mun. Bălți
Alte informații utile găsiți în broșura realizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), pe care o puteți citi accesând acest link.