„Și vacile din România sunt tratate de medici falși”. Doi veterinari cu diplome din R. Moldova au contracte cu statul român, dar Facultatea din Chișinău nu-i găsește în bazele de date (Libertatea)
Doi medici veterinari români dețin acte false de studii de la o facultate din R. Moldova pe care susțin că au absolvit-o, scrie cotidianul Libertatea. Colegiul Medicilor Veterinari din România a confirmat că cele două diplome sunt false şi spune că a sesizat Parchetul.
Ioniţa Semeni – Marchiş și Gheorghe Dunca sunt medici veterinari în județul Maramureş, de peste un deceniu. Ambii au obţinut atestatul de liberă practică, după ce au dovedit, cu diplome de licenţă, că au absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Agrare de Stat din R. Moldova.
Universitatea din Moldova: „Nu sunt în registre”
Numele lor „nu se regăsesc nici în ordinele de înmatriculare şi absolvire, nici în registrul de eliberare a diplomelor studenţilor – din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova”, a precizat, la cererea Libertatea rectorul universităţii din Chișinău Viorel Bostan.
Rectorul a făcut verificările, la rugămintea ziarului, după ce o sursă din cadrul Colegiului Medicilor Veterinari din România a confirmat că există suspiciuni la nivelul colegiului că acele diplome sunt false, menționează sursa citată.
7 ani nu s-a folosit de diploma de licenţă
Primul dintre medici, Ioniţa Semeni – Marchiş, a absolvit un liceu agricol şi a lucrat, mulţi ani, ca tehnician veterinar.
Potrivit documentelor în baza cărora a devenit medic, în 1998, pe când avea 30 de ani, femeia s-a înscris la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Timp de şase ani a urmat cursurile Facultăţii de Medicină Veterinară, stă scris în documentele pe care le-a depus în România.
Al doilea caz: şi-a luat atestatul după 8 ani
Unul dintre foştii colegi de facultate din România ai Ioniţei Semeni – Marchiş e, conform documentelor, Gheorghe Dunca. Şi el a fost tehnician veterinar. Apoi, spun documentele, a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Chişinău în iulie 2005, adică la un an după Semeni – Marchiş.
Născut în 1982, Dunca n-ar fi avut cum să facă şase ani de facultate, decât dacă ar fi devenit student la 17 ani. După ce a absolvit, el a stat 8 ani cu diploma în sertar şi în 2013 a cerut Colegiului Medicilor Veterinari să-i acorde atestatul de liberă practică medicală veterinară.
În ianuarie 2021, Gheorghe Dunca şi-a deschis o firmă, SC ROZALINA MEDVET SRL, unde e unic acţionar. Anul trecut, el a încheiat un contract în valoare de 914.539 de roni cu Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Maramureş, care i-a concesionat serviciile sanitare – veterinare pentru comuna Rozavlea.
Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, firma lui Dunca are 3 angajaţi, iar anul trecut a obţinut un profit net de 147.967 de roni.
Şi SC MED ADE VET SRL, firma înfiinţată de Ioniţa Semeni – Marchiş în 2021, a încheiat un contract cu DSV Maramureș, anul trecut. Va încasa 856.872 de roni pentru supravegherea, prevenirea şi controlul bolilor animalelor de pe raza comunei Strâmtura.
SC MED ADE VET SRL are, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, 4 angajaţi, iar anul trecut a obţinut un profit net de 101.715 de roni.