Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Și avocații au nevoie de…

„Și avocații au nevoie de apărare”: automobilul soției unui apărător ar fi fost incendiat intenționat de două ori. Apelul UAM

Sursa: Alexandru Grosu/Facebook

Automobilul soției unui avocat ar fi fost incendiat în parcarea subternă a blocului locativ în care trăiește apărătorul și familia sa. Este vorba despre avocatul Alexandru Grosu, potrivit Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM), care a publicat luni, 31 iulie, un comunicat de presă cu titlul „Și avocații au nevoie de apărare”, în care își exprimă „îngrijorarea” cu privire la „atacul criminal”.

UAM informează că, în primăvara anului 2019, în parcarea subterană a blocului locativ în care locuiește avocatul Alexandru Grosu au fost incendiate automobilul său și al soției sale. Duminică, 30 iulie, mașina soției sale ar fi fost din nou incendiată, focul distrugând încă alte două vehicule.

Astfel, Uniunea Avocaților solicită procurorului general interimar Ion Munteanu să dispună conexarea celor două cauze penale și efectuarea urmăririi penale de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

„Din păcate, după patru ani constatăm că organele de drept inacționează vădit, lăsând o impresie clară că nu se dorește investigarea acestui caz, probabil anume din motivul că se știe cine sunt făptașii dar și cei care au comandat fapta criminală.

În legătură cu aceasta, exprimăm indignarea și nedumerirea pentru inacțiunile organelor de drept, care deși, din informația de care dispunem de la colegul maestrul Alexandru Grosu, cunosc cine sunt suspecții și de la cine vine comanda, totuși sunt pasivi și nu întreprind acțiuni în vederea cercetării cazului dat”, se arată în comunicat.

Conform reprezentanților Uniunii Avocaților, pe cazul din 2019, urmărirea penală a fost suspendată de două ori și, prin decizia Curții de Apel Chișinău, de două ori, organul de urmărire penală „a fost obligat să-și exercite obligația legată de rolul activ al organului de urmărire penală”, care este obligat să ia toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului (art. 254 CPP).

„Din cuvintele colegiului Alexandru Grosu, fapta dată a fost comisă în legătură cu participarea sa în aceeași cauză în care reprezintă interesele unui debitor într-un proces de insolvabilitate, prin care s-a dat de înțeles că următoarele acțiuni vor fi întreprinse împotriva vieții acestuia”, notează UAM.

ZdG a solicitat mai multe informații de la reprezentanții Procuraturii Generale, dar nu am primit un răspuns deocamdată.