Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Și-ar fi cumpărat un certificat…

Și-ar fi cumpărat un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, după care s-ar fi oferit „să ajute” și pe altcineva să obțină documentul. Sentința pronunțată de prima instanță

Foto: border.gov.md

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare a unei tinere în baza acordului de recunoaștere a vinovăției, acuzată de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pentru obținerea certificatelor de vaccinare COVID-19 fictive, se arată într-un comunicat de presă emis de Procuratura Anticorupție (PA).

În rezultatul analizei probatoriului administrat, la 8 august, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea traficului de influență (2 episoade), stabilindu-i o pedeapsă prin cumul parțial al pedepselor aplicate – sub formă de amendă în mărime de 175 000 de lei.

Urmărirea penală a fost inițiată la 08 septembrie 2021, de către Centrul Național Anticorupție, cauza penală fiind generic numită „certificatele Covid-19”.

Conform investigațiilor, inculpata, în perioada iulie – august 2021, conștientizând caracterul ilegal al acțiunilor sale, ar fi oferit suma de 100 de euro unei persoane (în privința căreia cauza penală a fost disjungată într-o procedură separată), pentru a obține un certificat de vaccinare contra COVID-19, fără administrarea efectivă a vaccinului. Persoana respectivă ar fi susținut că are influență asupra medicilor de familie și angajaților din cadrul Instituției Medicale Sanitare Publice și că îi poate determina să introducă datele necesare în baza electronică și să elibereze certificatul de vaccinare.

În urma acestor acțiuni, inculpata și încă o persoană ar fi obținut certificate de vaccinare COVID-19, fiind înregistrate în baza de date ca vaccinate, deși nu au fost „imunizate în mod real”, notează PA.

De asemenea, în perioada mai – august 2021, inculpata, împreună cu alte două persoane, ar fi pretins că are influență asupra unor medici de familie și angajați ai instituțiilor medicale publice. În schimbul acestei influențe, ar fi solicitat și primit, prin intermediul unei alte persoane (în privința căreia cauza penală a fost disjungată într-o procedură separată), suma de 1 380 de euro (echivalentul a 27 600 de lei), prin transfer bancar, pentru eliberarea unor certificate de vaccinare pentru persoane care nu au fost de fapt imunizate. 

În urma acestor acțiuni, încă patru persoane au obținut certificate de vaccinare COVID-19, fiind înregistrate în baza de date ca vaccinate, deși nu au fost imunizate.

Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.