SHS a emis noi avertizări hidrologice și cere, repetat, agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis luni, 15 august, noi avertizări hidrologice și cere agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă. Potrivit meteorologilor, în perioada 15 august – 22 august, în râurile R. Moldova se va menține scurgerea scăzută a apei din cauza secetei severe.
Astfel, sub cod galben, conform SHS, se află râul Nistru – 35-50% din valorile medii multianuale lunare, cu excepția unor afluenți de stânga al râul Nistru.
Cât privește râul Prut, meteorologii au emis cod portocaliu – pe sectorul satului Criva, orașului Costești și pe sectorul orașului Ungheni, satul Brânza – aproximativ 30% din valorile medii multianuale lunare; cod galben – pe sectorul orașului Costești, orașului Ungheni – aproximativ 40% din valorile medii multianuale lunare; cod portocaliu în râurile mici – aproximativ 30% din valorile medii multianuale lunare; cod galben – pe unele râuri – aproximativ 50% din valorile medii multianuale lunare; cod roșu – pe râurile (Draghiște, Cubolta, Botna) – aproximativ 10% din valorile medii multianuale lunare.
În context, responsabilii din cadrul SHS solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.
În urmă cu șase zile, ZdG a scris că organizațiile mondiale au avertizat omenirea cu privirea la o criză alimentară. Fermierii din R. Moldova au bătut și ei alarma. Urmare a unui an secetos, recolta de grâu este mult mai mică decât ar fi crezut, iar prețul nu acoperă banii investiți în producție. Lipsa ploilor sau cantitatea lor insuficientă poate afecta negativ pregătirea solului pentru anul viitor.
Federația Națională a Fermierilor din R. Moldova (FNFM) a făcut apel la soluții pe termen lung, atât pentru a asigura condiții mai bune de activitate micilor producători, cât și pentru a îmbunătăți siguranța alimentară a țării.
Războiul din Ucraina, unul dintre principalii exportatori de grâu la nivel mondial, precum și schimbările climatice, care au dus la secetă în mai multe zone ale lumii, acutizează și pun în pericol siguranța alimentară, în special, a țărilor în curs de dezvoltare.
Potrivit Băncii Mondiale, războiul din Ucraina a modificat tiparele globale de comerț, producție și consum de mărfuri în moduri care vor menține prețurile la niveluri istorice ridicate până la sfârșitul anului 2024, crescând insecuritatea alimentară și inflația.