Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sfântul Vasile cel Mare este…

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit astăzi și de bisericile care au aderat la Mitropolia Basarabiei

Sursa: FB/Biserica Sf.Nicolae

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi, 14 ianuarie, pe Sfântul Vasile cel Mare. Pe 13 ianuarie, în ajunul sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare/Anul Nou pe stil vechi, copii și adulții umblă cu uratul, iar pe 14 ianuarie, gospodarii primesc semănătorii. Copiii care umblă din casă în casă cu semănatul primesc bomboane, fructe, nuci, covrigi, colăcei şi bani.

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit astăzi și de bisericile care au aderat la Mitropolia Basarabiei. 

„Creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul iulian, îl sărbătoresc, pe data de 14 ianuarie, pe Sfântul Vasile cel Mare, episcopul Cezareei, unul dintre cei mai mari sfinţi ierarhi ai Bisericii creştine. Tot în această zi se mai sărbătorește și ,,Tăierea – împrejur cea după trup a Domnului”, dar și duminica dinaintea Botezului Domnului. În ziua de 14 ianuarie, pe stil vechi, se mai sărbătoreşte și Anul Nou.

După Sfânta Liturghie care se oficiază de dimineaţă, se face Te-Deum pentru noul an, iar preotul seamănă credincioşii cu seminţe de grâu sau porumb, dorindu-le sănătate şi prosperare în noul an”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Ierarh  Nicolae” din Chișinău, care a aderat recent la Mitropolia Basarabiei. 

R. Moldova este bogată în tradiții, dar mai ales în sărbători – unele dintre acestea sunt marcate de două ori, în baza a două calendare. Unii cetățeni ai țării noastre sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou în baza calendarului gregorian sau „pe stil nou” (pe 25 decembrie și 1 ianuarie), în timp ce alții sărbătoresc pe „stil vechi”, în baza calendarului iulian (pe 7 ianuarie și respectiv, 14 ianuarie). Sunt și persoane care marchează Crăciunul și venirea noului an de două ori.