„Sfântul Gheorghe era moldovean”. Scuzele inventate de participanții la marșul de 9 mai, pentru a nu respecta legea
Deși panglica bicoloră negru-oranj a fost interzisă în R. Moldova, unii participanți la manifestațiile organizate de 9 mai, în centrul capitalei, au sfidat legea sau au găsit o alternativă a panglicii.
Deși asocierea panglicii negru-oranj cu Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, sărbătorită la 9 mai, vine de la medaliile numite „Pentru Victoria împotriva Germaniei”, oferite după cel de-al Doilea Război Mondial, panglica în sine nu a fost folosită în Uniunea Sovietică după război.
De fapt, panglica nici măcar nu este reprezentativă celui de-al Doilea Război Mondial și nu reprezintă ordinul „Sfântul Gheorghe”, ci ordinul „gvardeiskaia lenta” (ordinul de gardă – n.r.), care este cu totul altceva, potrivit istoricilor.
Pe 7 aprilie, Parlamentul a votat un amendament la Codul Contravențional, prin care se interzic pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”. Despre asta a anunțat deputatul PAS, Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.
Astfel, potrivit deputatului, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18 000 de lei.
Mai exact, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.
Potrivit proiectului de lege, agentul constatator al ilegalității va fi Ministerul Afacerilor Interne.