Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sezonul ambroziei. Recomandările ANSP pentru…

Sezonul ambroziei. Recomandările ANSP pentru persoanele alergice

Sursa: ipm.gov.md

Luna iunie este dedicată conștientizării riscului pentru sanătate provocat de ambrozie, anunță marți, 4 iunie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Potrivit ANSP, în ultimii ani, alergia la ambrozie a devenit o importantă problemă de sănătate, atât din cauza agresivității cu care se manifestă, cât și a numărului în creștere a persoanelor care suferă de aceasta.

În acest context, reprezentanții din sănătate publică vin cu câteva sfaturi pentru a diminua din gravitatea simptomelor:

  • reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10:00 și 15:00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară;
  • luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
  • purtați ochelari de soare pentru a împiedica un contact prelungit al polenului cu zona ochilor;
  • implicați-vă activ în nimicirea ambroziei până la înflorire, etc.
Sursa foto: FB/ANSP;

ANSP solicită implicarea activă a autorităților publice locale, sectorului privat și a populației în realizarea măsurilor de prevenire, combatere şi distrugere a acestei plante în spațiile publice, pe teritoriile adiacente întreprinderilor de stat și celor private, dar și în sectoarele particulare din teritoriu deservit.

Metodele de combatere sunt:

  • mecanice – se impune tăierea cât mai joasă a plantei (de la suprafaţa solului) de 4-5 ori în perioada de vegetaţie.
  • chimice – aplicarea erbicidelor (utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor).

ANSP atenționează că lucrările de aplicare a erbicidelor se efectuează în coordonare cu specialiştii Direcţiilor raionale pentru agricultură şi alimentaţie şi/sau cu specialiştii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Sursa foto: FB/ ANSP