Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sesiunea examenelor naționale de bacalaureat…

Sesiunea examenelor naționale de bacalaureat 2024 continuă. Marți — testul la limba străină

Imagine-simbol

Marți, 11 iunie 2024, absolvenții de liceu vor susține cea de-a treia probă a examenului de bacalaureat. Al treilea examen din cadrul sesiunii este la disciplina limba străină. La sesiune participă peste 18 mii de candidați, dintre care 2514 candidați restanțieri din sesiunile anterioare. 

La examenul de limbă străină sunt admiși 16.282 de candidați, dintre care: 12.613 vor scrie examenul la Limba engleză, 3479 – la Limba franceză, 93 – la Limba germană, 24 – la Limba spaniolă, 50 – la Limba italiană, 23 – la Limba turcă, potrivit Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) . Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță că în acest an peste 2590 de elevi vor fi scutiți de examenul la limba străină, obținând nota „10” din oficiu. Comparativ cu ceilalți ani, acesta este un număr record pentru Republica Moldova. 

Am discutat cu doi dintre absolvenții din acest an, Adriana – care urmează să scrie examenul la limba franceză și Mihai – examenul la limba engleză. 

„Deși sunt într-un moment stresant și definitoriu al vieții, sunt încrezătoare în propriile cunoștințe. Aceste cunoștințe fiind căpătate nu doar din cadrul orelor petrecute în liceu, dar și din orele suplimentare. Am studiat acasă, am consultat materiale adiționale și am participat la sesiuni de pregătire suplimentară cu alți profesori decât cei din liceu, pentru a mă asigura ca sunt bine pregătită pentru examenul în limba franceză. Așteptările mele sunt să obțin un rezultat bun, care să reflecte efortul și timpul investit în pregătire”, susține Adriana, elevă la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir ’’, orașul Cantemir.

Cu siguranță că cel de-al doilea examen necesită o pregătire intensă, dat fiind faptul că este o limbă străină, mai exact engleza. Eu fiind elev la profilul real, consider că alte discipline, cum ar fi matematica sau chimia sunt prioritare. Împreună cu profesoara am exersat cu foarte multe teste de bacalaureat din anii precedenți pentru a înțelege mai bine structura examenului.  Nu am avut nevoie de pregătire specială cu un alt profesor, deoarece disciplina nu mi se pare atât de complicată. În ajun de examen sunt puțin emoționat, e firesc, dar sunt sigur pe cunoștințele mele. Aș dori să acumulez în jur de 96 de puncte și să obțin nota 10” ne spune Mihai, elev la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Florești. 

Cu puțin timp înainte de a începe sesiunea, în spațiul online au apărut servicii de vânzare a testelor de la examenele naționale de absolvire. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) au declarat într-un comunicat de presă că testele pentru examenul național de bacalaureat, cât și cele pentru examenele naționale de absolvire a gimnaziului, sunt păstrate în condiții de maximă securitate, ceea ce împiedică accesul persoanelor neautorizate la testele aplicate în cadrul examenelor naționale de absolvire sau scurgerile de informații în privința subiectelor de examen. 

Primul examen de bacalaureat din sesiunea 2024 a avut loc marți, 4 iunie, la limba și literatura română pentru alolingvi, iar la 7 iunie s-a desfășurat proba la limba de instruire (română sau rusă). În acest an sesiunea de bacalaureat se desfășoară în perioada 04 iunie – 21 iunie. 

Conform informațiilor oferite pentru ZdG de către Agenția Națională de Curriculum și Evaluare, pentru probele examenului de bacalaureat, sesiunea 2024, care s-au desfășurat, conform orarului stabilit la data de 4 iunie și 7 iunie, nu au fost înregistrate încălcări sau derogări de la prevederile Regulamentului cu privire la examenul național de bacalaureat.

După examenul de marți, 11 iunie, următorul examen va avea loc vineri, 14 iunie 2024, la matematică pentru elevii cu profil real, pentru profilul umanist – proba la Istoria românilor și universală, iar cei de la profilul sport și arte vor susține probele specifice profilului. 

Proba de examen pentru disciplina la alegere va avea loc pe 18 iunie. 

Sesiunea de bacalaureat se va încheia pe 21 iunie cu proba de examen la limba maternă. 523 de candidați vor susține proba la Limba și literatura bulgară, Limba și literatura găgăuză și Limba și literatura ucraineană. Pe data de 27 iunie, în centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază. În 2023, rata de promovare a examenului de bacalaureat a constituit 72,8%, potrivit rezultatelor anunțate de MEC. 

Gabriela Munteanu, stagiară ZdG