Principală  —  IMPORTANTE   —   Serviciul 112 va fi gestionat…

Serviciul 112 va fi gestionat de MAI. Precizările ministrului de Interne

Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 va trece în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Anunțul a fost făcut luni, 4 septembrie, de către Adrian Efros, ministrul afacerilor interne, în cadrul unei conferințe de presă.

„(…) Un alt obiectiv pe care ni l-am propus să-l realizăm este scăderea timpului de reacție la intervenții. Pe acest domeniu au fost înființat o comisiei prin ordinul ministrului pentru îndeplinirea misiunilor trasate de către prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, care vizează scăderea timpului de reacție la intervenții. Comisia are trasate trei sarcini: delimitarea atribuțiilor pe plan de ordine publică; implementarea principiului intervenții cele mai apropiate patrule fără limită teritorială; reorganizarea funcțională pe criterii unice în domeniul ordinii publice și asigurarea interoperabilității misiunilor în sistemul afacerilor interne.

De asemenea, o activitate importantă pe care MAI-ul o va întreprinde este preluarea în curând a serviciului 112, pe care noi îl vom gestiona pe deplin (…)”, a declarat ministrul.

În aceeași conferință, oficialul a mai menționat că, în ultimele opt luni ale anului curent, în peste 123 de mii de cazuri au fost documentate depășiri ale limitei de viteză. Peste patru mii de conducători auto au fost documentați pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 a devenit operațional în R. Moldova în iulie 2018. Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat 24 din 24 de ore, de pe orice telefon fix sau mobil în R. Moldova şi întreaga Uniune Europeană.

Conform legislației, serviciul 112 este organizat ca o structură integrată, în care centrele de preluare a apelurilor de urgenţă 112 recepţionează apelurile de urgenţă pe întreg teritoriul R. Moldova, localizează terminalul apelantului în baza informaţiei parvenite de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice şi a informaţiei comunicate de apelant, analizează, prin intermediul Sistemului informaţional automatizat al Serviciului 112, informaţia obţinută, inclusiv prin utilizarea altor surse disponibile (Registrul de stat al populaţiei, Registrul de stat al unităţilor de drept, Registrul de stat al conducătorilor de vehicule, Registrul de stat al transportului, Sistemul informaţional naţional geografic, Sistemul informaţional medical integrat, Sistemul informaţional integrat al organelor de drept) şi transmit către dispeceratele serviciilor specializate de urgenţă relevante apelul şi datele asociate solicitării de intervenţie.