Șeful OMS afirmă că pandemia de coronavirus se va încheia „la un moment dat” în acest an
În 2023, COVID-19 se va încheia ca pandemie anunțată în urmă cu trei ani, potrivit șefului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Declarația a fost făcută la ceremonia de decernare a medaliei Thomas Francis Jr. în sănătatea publică globală.
Ghebreyesus a precizat că sâmbăta trecută, 11 martie, s-au împlinit trei ani de când OMS a declarat COVID-19 drept pandemie. De atunci, șapte milioane de decese cauzate de infecția cu coronavirus au fost raportate la nivel mondial, deși, de fapt, sunt mai multe, a precizat șeful OMS. Iar acum numărul săptămânal de decese raportate din cauza coronavirusului este mai mic.
„Sunt convins că, la un moment dat, în acest an, vom putea spune că COVID-19 s-a încheiat ca urgență de sănătate publică de interes internațional – și ca pandemie”, a declarat Ghebreyesus.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a identificat trei lecții pe care omenirea trebuie să le învețe din pandemia de COVID-19.
Prima a fost importanța sănătății publice. Potrivit lui Gebreyesus, în acest caz a fost importantă detectarea focarelor de COVID într-un stadiu incipient și promovarea sănătății societății în ansamblu. OMS, a spus el, încurajează toate țările să investească în asistența medicală primară.
A doua lecție este importanța științei. În toți cei trei ani, spune Gebreyesus, știința a ajutat la găsirea unor răspunsuri la modul în care se răspândește noul virus. Știința a permis dezvoltarea testelor pentru detectarea bolii, pentru stabilirea tratamentelor și crearea vaccinurilor.
Cea de-a treia lecție este importanța cooperării. Începutul pandemiei COVID-19 a fost marcat de o lipsă de cooperare și coordonare între țări. În loc de un răspuns global coerent și consecvent, a fost un set haotic de măsuri. „Putem face față amenințărilor globale doar cu un răspuns comun”, spune Tedros Gebreyesus.
COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2 descoperit în decembrie 2019 în Wuhan, China, răspândindu-se rapid în majoritatea statelor lumii. Primul caz confirmat de infectare cu COVID-19 a fost înregistrat în R. Moldova la 7 martie 2020.
Primul caz de COVID-19 confirmat în R. Moldova
Reprezentații MSMPS anunțau că persoana a fost preluată de la Aeroport și transportată la spital, fiind în stare de sănătate gravă.
„MSMPS Solicită tuturor pasagerilor cursei Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău, aterizată azi la ora 11.47, să rămână izolați la domiciliu și să informeze imediat medicul de familie pentru a fi examinați și monitorizați. MSMPS, în comun cu Poliția de Frontieră și Agenția Națională pentru Sănătate Publică sunt în proces de colectare a datelor pasagerilor de pe această cursă și astăzi vor fi plasați în carantină, conform recomandărilor OMS”, anunțau reprezentanții ministerului într-o notă informativă la 7 martie 2020.
La 10 martie 2020, reprezentanții ministerului anunțau încă două cazuri de infectare cu noul coronavirus, atunci când doi soți de 60 și respectiv 61 de ani, care au revenit din Italia pe 26 februarie și respectiv pe 1 martie, au fost testați pozitiv cu COVID-19.
„La ora actuală, testele efectuate de laboratorul ANSP au confirmat încă două cazuri noi de infecție cu noul tip de Coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba de doi cetățeni ai țării noastre, o femeie și un bărbat, care au revenit recent din Italia, pe data de 26 februarie, și respectiv pe 1 martie. Aceștia sunt internați în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, în stare stabilă, de gravitate medie”.
La 15 martie 2020, în R. Moldova au mai fost confirmate 11 cazuri de COVID-19.
Prima pacientă vindecată de COVID-19
La 16 martie 2020, autoritățile din domeniul Sănătății anunțau că prima persoană tratată de infecația COVID-19 a fost externată din Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.
„Pacienta este o femeie din Chișinău în vârstă de 60 de ani. Femeia a fost internată timp de 9 zile la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Capitală, iar pe 17 martie curent a primit diagnosticul „vindecată” de COVID-19 și a fost externată”, se arată într-o notă informativă.
Primul deces din R. Moldova, din cauza coronaviruslui
La 18 martie 2020, R. Moldova a înregistrat primul deces din cauza coronavirusului. MSMPS anunța printr-o notă informativă, că o femeie de 61 de ani din Bălceana, raionul Hîncești, s-a stins la Spitalul Clinic Republican.
„Au fost 4 zile și patru nopți de luptă pentru viața acestei paciente. Cu părere de rău, la ora 2:45, în această noapte, a cedat. Pacienta a suferit un stop cardiac. A fost conectată la respirație dirijată timp de 2 zile și 2 nopți, dintre care o noapte și jumătate a fost intubată”, a declarat atunci directorul Spitalului Clinic Republican.
Ministerul Sănătății menționează că pentru a reduce riscul de infectare cu COVID-19 trebuie în continuare respectate măsurilor de prevenire, precum: evitarea aglomerațiilor; purtarea măștii de protecție, în special în transportul public, respectarea distanței față de persoanele care prezintă simptome respiratorii, respectarea igienei mâinilor și vaccinarea. La apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune consultați medicul de familie.