Șefa statului, prim-ministrul și vicepremierul pentru Reintegrare vizitează mai multe localități din Zona de Securitate afectate de criza energetică
Președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, vor efectua joi, 9 ianuarie, o vizită de lucru în Zona de Securitate a R. Moldova.
În cadrul vizitei, președinta Maia Sandu va avea întâlniri cu autoritățile locale, liderii comunităților și locuitorii din satele afectate de sistarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană de către Gazprom. De asemenea, șefa statului va vizita școli, grădinițe, un centru medical și alte instituții importante din zonă.
Potrivit unui comunicat de presă emis de instituția prezidențială, „atât Președinția, cât și Guvernul rămân ferm dedicate identificării celor mai bune soluții pentru a asigura că toți cetățenii R. Moldova, indiferent de regiunea în care se află, au acces la servicii esențiale și beneficiază de sprijinul necesar în această perioadă dificilă”.
„Criza energetică, provocată de decizia „Gazpromului” de a întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, a afectat grav mai multe localități din Zona de Securitate a Republicii Moldova, care nu sunt conectate direct la rețelele energetice de pe malul drept al Nistrului”, se arată în comunicat.
La data de 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca distribuitorul de energie electrică „Premier Energy” să conecteze satele Varnița și Copanca la rețeaua sa. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul „Moldovagaz”. Guvernul a oferit, de asemenea, ajutor umanitar, inclusiv rezerve de combustibil și generatoare, pentru a sprijini locuitorii afectați de criza energetică.
Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale.
Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către Moldovagaz începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențială criză umanitară în regiunea transnistreană, din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, R. Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.
Energia electrică pentru malul stâng este asigurată în continuare de MGRES, care funcționează pe bază de cărbune. În condițiile în care se înregistrează un deficit acut de energie, pentru a evita supraîncărcarea rețelei sunt efectuate deconectări în evantai, a câte 8 ore pe zi.