Secretarul general al ministrului de Externe, despre numărul secțiilor de votare din străinătate: „Sperăm că CEC își va revedea decizia pentru votul din diaspora”
Secretarul general al ministrului de Externe de la Chișinău, cel care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul parlamentar din 11 iulie, susține că decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind deschiderea a doar 139 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate nu a fost coordonată cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene care a propus 190. Declarațiile au fost făcute de Eugen Revenco, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
În context, Eugen Revenco menționează că „unul din obiectivele diplomației moldovenești este protejarea și asigurarea drepturilor cetățenilor noștri de peste hotare. Dreptul de a alege este un drept fundamental și organizarea exercitării acestui drept ține nemijlocit de competența Ministerului Afacerilor Externe. De aceea înainte de a propune o listă, geografia distribuției, noi am luat în calcul, după ce am consultat fiecare ambasadă moldovenească, atât numărul oficial al moldovenilor care se află într-un stat, cât și un număr neoficial pe care îl putem deduce, am ținut cont de faptul câtă lume a votat la alegerile precedente, care au avut loc doar o jumătate de an în urmă și este cel mai clar indicator despre potențialul de vot într-o regiune sau alta”.
Tot aici, secretarul de stat al ministrului de Externe a menționat că „înregistrarea prealabilă este și ea un criteriu obligatoriu care se ia în calcul” pentru stabilirea si propunerea numărul secțiilor de votare care ar urma să fie deschise în străinătate.
„Noi am dat primele noastre cifre cu o zi înainte de închiderea perioadei de înregistrare prealabilă, pe data de 25 mai, dar am indicat că cifrele sunt în creștere și putem să ne așteptăm la un număr diferit, dar ulterior în luările noastre de atitudine, de poziție, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, chiar și în ajun, pe data de 5 seara sau pe data de 6 dimineața în corespondența pe care am expediat-o am reconfirmat capacitățile noastre depline de a deservi și de a organiza alegerile în toate secțiile de votare pe care noi le-am propus”, a mai declarat secretarul pentru Europa Liberă.
Revenco a mai declarat pentru Europa Liberă că „organizarea alegerilor în circa 190 de secții de votare este în puterile Ministerului Afacerilor Externe”, iar „din perspectiva MAEIE, cheltuielile nu ar fi fost mai mari”.
„Confirm că în lista inițială și ultima poziție pe care noi am avut-o: organizarea alegerilor în circa 190 de secții de votare este în puterile Ministerului Afacerilor Externe, avem logistica pregătită, avem capacitățile coordonate din timp cu ambasadele noastre, am verificat locațiile unde pot fi amplasate secțiile și am verificat și devizul de cheltuieli în cazul în care ar fi nevoie să se acopere cu surse financiare suplimentare. (…) „Acest lucru a fost foarte evident și el nu poate să treacă neobservat. Noi, de altfel, suntem foarte nedumeriți – cum să organizăm alegeri libere, corecte, în liniște și să acordăm șanse egale tuturor, atunci când noi cunoaștem că în Londra, bunăoară, cozile la ora 6 erau deja interminabile, erau imense, la Frankfurt – același lucru. La 6 dimineață, înainte de a se deschide secțiile de votare erau deja cozi foarte mari, la Frankfurt, Paris, Londra oamenii în număr foarte mare s-au mobilizat. Pe de altă parte, chiar și acum când am pregătit infrastructura, bunăoară, la Frankfurt am rezervat o sală, care poate găzdui, la același preț, o secție sau trei. De aceea, din perspectiva noastră, cheltuielile nu ar fi fost mai mari. Văzând numărul mare de cetățeni, noi am decis să nu organizăm alegeri în cartiere locative și ambasadele noastre caută alte spații decât cele care au fost data trecută în marea majoritate”, a declarat Eugen Revenco.
La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.
Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.