Principală  —  IMPORTANTE   —   Scurgere de informații din contractul…

Scurgere de informații din contractul dintre Moldovagaz și Gazprom. Ce presupune formula de calcul a tarifului la gaze și în ce condiții poate fi reziliat. Ceban: „Dacă e așa, mă voi adresa la Procuratura Generală”

Sursa foto: Gazprom

Anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze, iar Moldovagaz se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului, iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la Tiraspoltransgaz. Moldovagaz se obligă să plătească livrările de gaz față de Tiraspoltransgaz. Jurnaliștii de la Anticorupție.md au intrat în posesia contractului dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat pe 29 octombrie 2021, la Sankt Petersburg.

Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi.  Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.

Alte 70 la sută din prețul „de iarnă” sunt calculate conform punctului 3. 2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura. În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30 la sută din preț este calculat în baza prețului mixului de produse petroliere, iar 70 la sută, în baza prețului de piață, scrie sursa citată.

Captură foto/ doc Anticorupție.md

Solicitat de Ziarul de Gardă, președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că va depune o plângere la Procuratura Generală (PG), din motiv că este o scurgere de informații.

„Noi nu am făcut public acest contract. Este o scurgere de informații. Noi vom lua măsuri și cred că ne vom adresa la Procuratura Generală, pentru că reprezintă violarea dreptului comercial”, a declarat Ceban.

La scurt timp după apelul ZdG, președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit și cu o reacție pe pagina sa de Telegram.

„Scurgerea de informații pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre SA Moldovagaz și Gazprom și securitatea energetică a țării în ansamblu. Mai simplu spus, publicarea în presă a Acordului nr. 19 la contractul principal poate încălca principiul furnizării neîntrerupte de gaze a R. Moldova. În calitate de președinte al Consiliului de administrație al companiei Moldovagaz, declar că voi depune imediat un demers la Procuratura Generală cu o cerere oficială de aducere în fața justiției a celor responsabili de scurgere. În paralel, departamentul de protecție corporativă al întreprinderii va efectua o anchetă internă, ale cărei rezultate vor fi transmise și procurorilor”, a spus Ceban.

Pe 29 octombrie 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească, la Sankt Petersburg.

Atunci, părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.