Scrisoare deschisă. Mai mulți activiști și reprezentanți ai societății civile cer „retragerea imediată” a proiectului care prevede transmiterea blocului nr. doi al Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei
Mai mulți activiști și reprezentanți ai societății civile au înaintat o scrisoare deschisă prin care cer „retragerea imediată” a proiectului de lege care prevede că blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova ar putea să fie transmis, cu titlu gratuit, Mitropoliei Basarabiei.
Aceștia susțin că transmiterea blocului nr. 2 al Bibliotecii Naționale este „contrară interesului public și principiului priorității interesului public, afectează integritatea complexului Bibliotecii Naționale și a patrimoniului cultural scris al bibliotecii”. Potrivit lor, această decizie afectează „drepturile culturale și educaționale ale cetățenilor R. Moldova”.
„Cerem retragerea proiectului de lege de către autori și luarea tuturor măsurilor necesare ca acesta să nu fie adoptat și promulgat, din următoarele considerente: 1. Acest proiect de lege este contrar principiului legalității. Nota informativă argumentează această decizie făcând apel la necesitatea reparării echității istorice întrucât proprietățile Mitropoliei Basarabiei au fost confiscate de regimul sovietic, inclusiv blocul 2 al Bibliotecii Naționale (clădirea fostului seminar teologic) (…).
2. Clădirea este exclusă din circuitul civil și nu poate fi înstrăinată din domeniul public. Art. 9 lit m) din Legea cu privire la delimitarea proprietății publice Nr. 29 din 05-04-2018 stipulează că clădirile şi terenurile proprietate publică de stat în/pe care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice din sfera ştiinţei şi inovării fac parte din domeniul public al statului (…).
3. Responsabilitatea pentru ocrotirea monumentelor de importanță națională aparține statului și această responsabilitate nu poate fi pasată terților prin acte de donație (…). 4. Această inițiativă legislativă contravine principiului egalității și este discriminatorie (…). 5. Această inițiativă legislativă contravine principiului laicității statului (…). 6. Această inițiativă legislativă privează locuitorii și oaspeții Chișinăului de a beneficia de un bun public/monument istoric (…)”, se arată într-o scrisoare deschisă publicată de platzforma.md.
Semnatarii scrisorii deschise:
- A.O. „Comunități Active pentru Democrație Participativă”
- A.O. „Centrul de Politici și Reforme”
- A.O. „Primăria Mea”
- A.O. Centrul de Politici Inițiative și Cercetări „Platforma”
- A.O. „Salvați Chișinăul”
- A.O. „Centrul de Resurse Juridice din Moldova”
- A.O. „Asociația Cultural Educativă Extra” / teatru-spălătorie
- A.O. „Laolaltă”
- A.O. Centrul de Proiecte Culturale „Arta Azi”
- A.O. „Femei pentru Femei”
- A.O. „MOLDOX”
- A.O. Centrul de Informații GENDERDOC-M
- A.O. „Centrul de Urbanism”
- A.O. Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului “Eco-Tiras”
- A.O. „Părinți Solidari”
- A.O. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
- A.O. Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM)
- A.O. Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău [ksa:k]
- A.O. Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare
- A.O. ECO PLASTIC – TEP
- A.O. WORLD IN LOVE
- A.O. Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale
- Ion Andronache
- Elena Rațoi
- AO ATA Oberliht
- AO Interactiune
- AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă
- Ecaterina Luțișina
- A.O. HELP
- Victor Ciobanu
- Carolina Cazaciuc.
- Petru Negură.
- Alianța Biciclete Chișinău.
- A.O. Urban Lab Chișinău.
- Oxana Brighidin.
- Nicoleta Hriplivii.
- Coaliția Sectorului Cultural independent din Republica Moldova.
- IP Arbor Institute for Culture.
Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care a fost naționalizată în perioada sovietică, și în care în prezent se află blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova, urmează să fie transmisă, cu titlu gratuit, din proprietatea publică a statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, fără drept de înstrăinare. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament, pe 6 martie, de un grup de deputați PAS.
De cealaltă parte, reprezentanții Bibliotecii Naționale susțin că „instituția nu este gata de schimbările care trebuie să intervină” și că deocamdată nu are „alt spațiu pentru reamplasarea colecției” din blocul doi al bibliotecii.
Potrivit proiectului propus de PAS, transmiterea imobilului de pe strada 31 august 1989 nr. 78 în proprietatea Mitropoliei Basarabiei va permite „restabilirea echității istorice”. Documentul stabilește că Mitropolia Basarabiei „va păstra, întreține și folosi bunul imobil în strică conformitate cu cadrul normativ privind ocrotirea monumentelor”.
Părintele Arhidiacon Constantin Olariu din cadrul Mitropoliei Basarabiei a declarat pentru Ziarul de Gardă că Biblioteca Națională a R. Moldova va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei. Potrivit lui, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău în care se află blocul doi al bibliotecii, a fost „proprietate de drept a Mitropoliei Basarabiei, care a funcționat până în anul 1944 inclusiv și a fost reactivată pe 14 septembrie 1992”.
Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Basarabiei, „spațiile din clădire, nefolosite de Biblioteca Națională, vor putea avea un regim distinct și vor fi folosite pentru depozitarea fondului de carte al Mitropoliei Basarabiei care se va transmite în gestiunea Bibliotecii Naționale, pe bază de Acord de parteneriat”.
- „Instituția noastră nu este gata de schimbările care trebuie să intervină”. De ce un bloc al Bibliotecii Naționale urmează să fie transmis în proprietatea Mitropoliei Basarabiei. Explicațiile unui deputat de la guvernare
- A fost lansată o petiție online în susținerea Bibliotecii Naționale, în contextul în care un bloc al instituției ar putea fi transmis Mitropoliei Basarabiei
- „Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate la dispoziția ei”. Prima reacție a Mitropoliei Basarabiei în legătură cu proiectul guvernării de la Chișinău