Scriitorul, publicistul și criticul literar Ion Ciocanu s-a stins din viață. „Ne-ai lăsat ca moștenire ceea ce era mai important pentru tine: iubirea de Țară și demnitatea de Neam”
Ion Ciocanu, scriitor, critic și publicist s-a stins din viață. Despre aceasta a anunțat pe rețelele de socializare fiica scriitorului.
„Acum opt ore încă vorbeam cu tata, acum șapte ore îi rugam pe doctori să facă tot ce pot… Din nou, ca și în cazul mamei, a fost prea târziu și zadarnic… Tată, iartă-mă! Dumnezeu să te ierte și să te primească în Împărăția Sa… Ai fost un tată sever, dar cu dreptate, și ne-ai lăsat ca moștenire ceea ce era mai important pentru tine: iubirea de Țară și demnitatea de Neam. După ce vom epuiza lacrimile, cu astea două, moștenite de la tine, îți vom cinsti amintirea…Lumină Lină, tată… Vă rog frumos, rugați-vă, dragi prieteni, pentru pacea sufletului tatălui nostru, Ion Ciocanu”, a scris Argentina Gribincea, fiica scriitorului.
Ion Ciocanu s-a născut la 18 ianuarie 1940 în comuna Tabani, raionul Briceni într-o familie de țărani. A. studiat la Universitatea de Stat din Moldova. Scrie și publică poezii, povestiri, nuvele, schițe, recenzii critice. Este participant activ și un timp conducător al cercului științific studențesc de literatură și folclor.
Potrivit www.ro.biography.name, el debutează cu o culegere de proze scurte „Fereastra deschisă”, începe activitatea de lector de istorie și teorie a literaturii la universitate, ulterior este redactor al ziarului universitar. În calitate de lector organizează sistematic întâlniri ale studenților cu scriitorii, discuții ample pe marginea cărților lui Vasile Vasilache, Vladimir Beșleagă, Grigore Vieru. Publică articole, schițe și nuvele în apărarea graiului matern și a valorilor naționale.
În 1993 Ion Ciocanu debutează în poezie cu ”Poeme de dragoste” și este numit director general al Departamentului de Stat pentru limbi. Aflându-se în funcție, a efectuat mai mult de o mie de controale asupra respectării legislației lingvistice adoptate în 1989, au pregătit programele de atestare a cadrelor de conducere și a celor din sfera socială sub aspectul cunoașterii limbii române, a participat activ la popularizarea cunostințelor lingvistice la radio, televiziune și în presa scrisă.
În la 2 ianuarie 1996 își începe activitatea în cadrul Grupului editorial Litera, în calitate de redactor-coordonator al colecției Biblioteca Școlarului.
La 22 august, Ion Ciocanu este decorat cu ordinul Gloria Muncii. La 10 decembrie, la adunarea generală a scriitorilor este ales membru al comisiei de cenzori.
Începând cu anul 2000 publică: „Apare dincolo de literă”, „Rigorile și splendorile prozei rurale”, „Scriitori de ieri și de azi”, „Ion. Ciocanu. Bibliografie”
Ion Ciocanu va fi înmormântat lșa Cimitirul Central din strada Armenească din municipiul Chișinău.