Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Sclavie în secolul XXI”. Deputat…

„Sclavie în secolul XXI”. Deputat socialist, președinte de comisie parlamentară, confirmă dezvăluirile ZdG din ancheta „Beneficiarii” abuzului

Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice s-a autosesizat după publicarea investigației ZdG „Beneficiarii” abuzului. Deputatul socialist Grigore Novac, președintele Comisiei, a anunțat într-o conferință de presă din 27 martie că membrii comisiei, împreună cu reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului, au întreprins, la 19 martie, o vizită inopinată la Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități din Bădiceni, Soroca, unde au constatat un șir de nereguli, inclusiv, cele descrise de investigația ZdG. 

În cadrul conferinței de presă din 27 martie, socialistul Novac, deși a ezitat să dea numele ZdG și titlul investigației, a citat mai multe pasaje din ancheta ZdG „Beneficiarii” abuzului, care dezvăluie un șir de abuzuri documentate la Centrului de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități din Bădiceni, Soroca, în urma căreia Comisia parlamentară a decis să se deplaseze la fața locului, „pentru a se familiariza mai bine cu cele invocate în investigația jurnalistică”. 

Grigore Novac

Deputatul susține că aceștia le-au comunicat despre faptul că au fost supuși muncii forțate și nu au fost remunerați, așa cum arată și cazul documentat de ZdG timp de un an, în care, câțiva rezidenți ai centrului erau forțați să muncească, fără remunerare corespunzătoare, pentru familia a doi angajați – frate și cumnata directorului instituției. 

Astfel, deputatul a atras atenția, în mod special, asupra muncii forțate la care sunt supuși rezidenții și a îndemnat autoritățile responsabile să intervină imediat pentru a remedia situația. „Ceea ce deranjează în mod special este munca forțată și această sclavie în secolul XXI, ceva de neimaginat, ceva strigător la cer și ceva care necesită implicarea imediată a autorităților statului pentru a remedia situația și pentru a atrage la răspundere persoanele care se fac vinovate ca justiția să fie cât mai dură în raport cu ei. (…) Cu regret, cei responsabili să stea la straja respectării drepturilor omului, respectării drepturilor acestor beneficiari, sunt arhitecții unor scheme criminale în raport cu persoanele cu dizabilități”, a declarat președintele Comisiei parlamentare în cadrul conferinței de presă. 

Totodată, ca urmare a vizitei, membrii Comisiei au constatat o stare deplorabilă a cantinei în care se prepară mâncarea pentru rezidenți și au subliniat curățenia și igiena necorespunzătoare din cadrul centrului de plasament. „Ceea ce se dau drept reparații și investiții enorme în centru, în realitate sunt, practic, niște reparații cosmetice în camerele unde locuiesc beneficiarii. O stare deplorabilă a cantinei. Deci noi, cu regret, am fost în cantina unde se prepară hrana pentru beneficiari și ne-am pus mâinile în cap. Probabil în stradă este mult mai curat decât în acea cantină și, cu părere de rău, am văzut că abia odată cu apariția Comisiei și s-a început a se face acea curățenie”, a spus deputatul.

Totodată, Comisia a mai atras atenția la faptul că printre cei 215 angajați lipsesc educatori care să instruiască rezidenții în procesul lor de (re)integrare socială, dar și lipsa controlului din partea administrației centrului de plasament pentru beneficiari care părăsesc instituția.

În acest context, deputatul a declarat că a sesizat Guvernul R. Moldova în legătură cu cele constatate de comisia parlamentară și a dat asigurări că va monitoriza cum va evolua situația în continuare. „Noi vom monitoriza activ ce se va petrece mai departe, dar cert este că Guvernul R. Moldova, structurile statului trebuie să monitorizeze mai activ centrele de plasament pentru a contracara aceste acțiuni criminale în raport cu beneficiarii centrului de plasament”, a declarat deputatul socialist.

La 26 martie, Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a reiterat că instituția pe care o conduce își asumă abuzurile care au fost documentate în investigația jurnalistică a ZdG „«Beneficiarii» abuzului”. El a precizat că Ministerul a demarat „un proces mai profund” de investigație, în urma căruia 24 de colaboratori ai Centrului de plasament de la Bădiceni au fost penalizați și a promis remanieri în cadrul acestei instituții.

Totodată, Alexei Buzu a recunoscut că procedurile existente nu sunt suficiente pentru a proteja rezidenții, dar a dat asigurări că instituția pe care conduce va merge „hotărât și inevitabil pentru a schimba lucrurile”. Mai mult, Buzu a menționat că Ministerul este în proces de a regândi întregul sistem. 

Pe parcursul ultimilor doi ani, ZdG a documentat din interior unul dintre cele cinci centre de plasament din țară și a oferit detalii despre cum autoritățile statului eșuează în procesul de protecție și respectare a drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate. ZdG a documentat mai multe cazuri de abuz, inclusiv asupra unei rezidente care a fost nevoită să presteze muncă neremunerată pentru un cuplu de angajați ai CPTPD Bădiceni.

Investigația „«Beneficiarii» abuzului”, în două părți, poate fi citită AICI și AICI.

Trei angajați ai Centrului de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități Bădiceni vizați în investigația ZdG „«Beneficiarii» abuzului”, inclusiv directorul instituției – Vasilii Palamari, au fost plasați în arest preventiv și arest la domiciliu pentru trafic de ființe umane și determinarea părților vătămate să depună declarații mincinoase, a anunțat Procuratura Generală în dimineața zilei de vineri, 21 martie.

La 13 martie, Oficiul Avocatului Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu în decembrie 2024, urmare a informației prezentate de jurnalista Daniela Calmîș, autoarea investigației „«Beneficiarii» abuzului”, cu privire la exploatarea prin muncă forțată, abuz și tratament degradant aplicat unei femei cu dizabilități care s-a aflat în CPTPD Bădiceni.

Ombudsmanul a precizat că în urma recepționării informațiilor, au fost efectuate mai multe vizite inopinate de documentare și monitorizare, fiind intervievați factorii de decizie ai instituției, persoanele aflate în Centru și însăși victima.

„Rezultatele investigației au confirmat suspiciuni rezonabile privind: Exploatarea prin muncă forțată a beneficiarei; Încălcarea dreptului la protecție împotriva violenței, abuzului verbal și intimidărilor; Expunerea la tratament degradant și încălcarea dreptului la integritate fizică și psihică”, se arată în comunicatul Ombudsmanului.