Sănătate INFO „E ca și cum ați invita țânțarii să discute despre malarie”. Remarci acide și microfoane închise: cum au avut loc dezbaterile de la Parlament pe subiectul controlului tutunului
Comisia protecția socială, sănătate și familie a organizat marți, 12 noiembrie, o dezbatere în Parlament pe marginea proiectului de lege privind controlul tutunului. Potrivit portalului Sănătate INFO, dezbaterea a fost una „neobișnuită”, pentru că deputații au chemat la masa de discuții și reprezentanții industriei tutunului, ceea ce contravine legislației R. Moldova și Convenției Cadru a OMS privind Controlul Tutunului.
Sursa citată scrie că, timp de două ore, parțile au discutat aprins și s-au adus acuzații dintre cele mai absurde. Președintele Comisiei, Adrian Belîi, a încercat să oprească cât de mult a putut intervențiile industriei tutunului, dar a fost încurat, inclusiv de colegii lui deputați. În timp ce industria tutunului a încercat să convingă legislatorii că Republica Moldova se vrea mai „deșteaptă” decât UE, societatea civilă, reprezentată inclusiv de experți din Bruxelles, și-a manifestat șocul și nemulțumirea că industria tutunului a fost acceptată în general la astfel de dezbateri.
Dezbaterea a început cu argumentele Ministerului Sănătății privind nevoia de a adopta modificări mai restrictive la Legea privind controlul tutunului. Secretarului general adjunct al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, a explicat care sunt cele mai importante măsuri propuse și dovezile care stau la baza acestora. Una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege se referă la extinderea interdicțiilor pentru fumatul țigaretelor tradiționale, a celor electronice și a narghilelei în spațiile publice deschise. Pentru prima dată, Ministerul Sănătății propune și un semn unic de interdicție, recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Citiți continuarea pe Sănătate INFO
Proiectul de lege privind majorarea amenzilor și extinderea locurilor în care va fi interzis fumatul a fost supus consultărilor publice
Documentul conține prevederi care se referă la majorarea amenzilor, extinderea listei cu locurile în care este interzis fumatul, cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor de tutun și cele conexe. Propunerile legislative vizează toate tipurile de produse de tutun și cele conexe – țigarete, țigări electronice, dispozitive pentru încălzirea tutunului activat sau narghilea
Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Respectiv, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei.
Amenzi mai dure vor fi aplicate și persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Totodată, se propune ca persoanele fizice care fumează în locurile interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.
O altă prevedere a documentului se referă la extinderea listei cu locurile în care va fi interzis fumatul. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor, întrucât aceste locuri sunt vizitate în mare parte de familiile cu copii.
Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. La fel, se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.
Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun. În ultimii ani, crește vertiginos numărul adolescenților care au acest viciu. Potrivit studiului „Global Youth Tobacco Survey”, în anul 2019, o treime dintre adolescenți au încercat să fumeze țigarete electronice cel puțin o dată.
Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.