Principală  —  Ştiri  —  Social   —   România și alte 12 țări…

România și alte 12 țări UE au trimis un demers Înaltului Reprezentant și Comisiei Europene prin care solicită accesul țărilor Parteneriatului Estic la vaccinul anti-COVID-19

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat miercuri, 6 ianuarie 2021, alături de omologii săi din Bulgaria, Croația, Estonia, Lituania, Suedia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Ungaria, Polonia și Slovacia, o scrisoare Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, precum și altor membri ai conducerii Comisiei Europene prin care a exprimat susținerea pentru dezvoltarea unui mecanism la nivelul Uniunii Europene în vederea facilitării accesului statelor din cadrul Parteneriatului Estic (PaE) la vaccinuri anti-COVID-19, în mod similar cu asistența preconizată pentru statele din Balcanii de Vest, informează Calea Europeană.

Scrisoarea a fost trimisă și comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, precum și comisarului pentru politică europeană de vecinătate și negocieri de extindere.

În scrisoarea adresată conducerii Comisiei Europene de către cei 13 miniștri de externe a fost subliniată importanța sprijinirii statelor din cadrul Parteneriatului Estic prin facilitarea accesului la vaccinuri, pentru a combate efectele negative generate de pandemia de COVID-19. În evaluarea co-semnatarilor scrisorii, inițiativa va ajuta în mod direct milioane de cetățeni ai statelor partenere din cadrul PaE și, implicit, va spori siguranța sanitară în interiorul UE.

Scrisoarea adresată de cei 13 miniștri de externe vine și în contextul în care România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, a anunțat că va dona până la 200.000 de doze vaccin anti-COVID-19.

Lansat cu ocazia Summit-ului de la Praga, la 7 mai 2009, Parteneriatul Estic reprezintă o dimensiune specifică a Politicii Europene de Vecinătate, vizând extinderea ariei de prosperitate și securitate în Vecinătatea Estică a UE, în baza unui set comun de valori și a convergenței treptate a politicilor. Din perspectiva interesului strategic pentru Vecinătatea Estică, Uniunea Europeană a propus Parteneriatul Estic drept cadru special de cooperare cu șase state din această zonă: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.