România, pe deplin în Schengen. Ce implicații are această decizie pentru cetățenii R. Moldova?
România va adera pe deplin la Schengen. Începând cu 1 ianuarie 2025, vor fi eliminate controalelor la frontierele terestre dintre România și Bulgaria și România și Ungaria. Astfel, după traversarea frontierei de stat dintre R. Moldova și România, călătorii nu vor mai fi supuși controalelor de frontieră în interiorul comunității europene.
Poliția de Frontieră a R. Moldova a emis un comunicat de presă la subiect în care menționează că decizia, din punct de vedere al traversării frontierei de stat, „nu presupune careva schimbări esențiale la această etapă”. Totuși, va crește timpul de procesare la punctele de trecere a frontierei, în special în perioadele de vârf.
„Pentru cetățenii R. Moldova aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen reprezintă un element pozitiv, deoarece după finalizarea procedurilor aferente aderării acestora și ridicării controalelor la frontierele interne, nu va mai fi nevoie să treacă controlul la frontiera dintre România și Bulgaria sau România și Ungaria. Respectiv, acest fapt va diminua din timpul călătoriilor către statele Europei Centrale și de Vest.
Aderarea României la spațiul Schengen, din punct de vedere al traversării frontierei de stat nu presupune careva schimbări esențiale la această etapă, doar includerea unor verificări adăugătoare, ceea ce poate crește timpul de procesare la punctele de trecere a frontierei, în special în perioadele de vârf”, se arată în comunicatul emis de Poliția de Frontieră.
Recomandările polițiștilor de frontieră pentru cetățenii moldoveni care intenționează să călătorească în statele membre ale UE:
- Verificați valabilitatea pașaportului biometric pentru a beneficia de regimul de călătorie fără vize în Uniunea Europeană;
- Verificați ca pașaportul să fie valabil pentru cel puțin 6 luni de la data planificată a călătoriei;
- Consultați sursele oficiale pentru a fi la curent cu cerințele privind călătoria și șederea în spațiul Schengen;
- Planificați călătoriile în perioade mai puțin aglomerate pentru a reduce timpii de așteptare;
- Verificați fluxul de trafic consultând pagina oficială a Poliției de Frontieră
- Asigurați-vă că dispuneți de documentele confirmative care să confirme scopul călătoriei.
„Vom continua să colaborăm cu partenerii internaționali pentru a asigura respectarea standardelor Schengen și pentru a minimiza impactul asupra fluxului de călători”, se punctează în nota informativă citată.
Reuniți joi, 12 decembrie, la Bruxelles în cadrul Consiliului JAI, miniștrii afacerilor interne din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat în unanimitate decizia istorică a aderării depline a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, și cu frontierele terestre.
Potrivit deciziei, România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre, după ce au intrat în zona de liberă circulație la 31 martie 2024 prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.
„Semnat și sigilat – dragi prieteni bulgari și români, bine ați venit în zona Schengen!(..) Avem un acord! Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă!“, a transmis președinția maghiară a Consiliului UE.