Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Resturi ale unei drone de…

Resturi ale unei drone de proveniență rusească, găsite pe teritoriul României după atacul din noaptea de miercuri

Sursa: G4Media

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) din România a confirmat că a găsit resturi dintr-o dronă rusească de tip Geran1/2 în urma căutărilor de miercuri, 24 iulie, din satul Plauru, județul Tulcea. Ministerul mai spune că autoritățile continuă cercetările și joi după ce a fost primit un al doilea mesaj RO-Alert în doar 24 de ore, scrie G4Media.

Ministra de Externe, Luminița Odobescu, a comunicat că România și-a anunțat aliații despre resturile de drone căzute după atacurile Rusiei în Ucraina.

„Noi atacuri odioase au fost lansate de Rusia împotriva infrastructurii civile ucrainene. Au fost găsite resturi pe teritoriul României. Am informat și ne coordonăm cu aliații noștri pe această temă. România condamnă ferm aceste acțiuni iresponsabile”, a scris Odobescu.

În noaptea de joi, începând cu ora 1:32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3:25, a mai transmis Ministerul de la București în comunicatul de presă emis joi.

„Menționăm că, în ceea ce privește investigațiile începute ieri, 24 iulie, de către specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, județul Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, anunță autoritățile române.

MApN mai anunță că a informat „în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea”.

„Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, mai spune instituția.

În noaptea de 25 iulie, forțele ruse au atacat teritoriul ucrainean cu 38 de drone Shahed din Capul Chauda, Crimeea și Primorsko-Akhtarsk, Rusia, 25 dintre care au fost doborâte. Conform autorităților ucrainene, trei drone rusești ar fi ajuns pe teritoriul României.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din România a transmis, joi dimineață, că a emis un mesaj de alertă în jurul orei 01:20 pentru a informa populația că este posibil să cadă fragmente de drone pe teritoriul românesc și pentru a-i ruga pe localnici să nu intre în panică.

„Facem precizarea că nu teritoriul țării noastre este vizat de atacurile Federației Ruse, iar aceste mesaje sunt transmise pentru a informa populația cu privire la faptul ca există posibilitatea ca pe teritoriul României să cadă obiecte provenite în urma distrugerii unor aparate de zbor fără pilot”, se arată în mesajul IGSU.

Localnicii susțin că trei drone ar fi căzut la Plauru (un sat care aparține de comuna Ceatalchioi), în urma exploziilor de marți spre miercuri. O dronă ar fi căzut în liziera de pe malul apei, una în porumb și cea de-a treia pe miriște.