Restricții de călătorie. Informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state
Responsabilii din cadrul Agenției Naționale de Transport Auto (ANTA) au emis vineri, 21 mai, un comunicat de presă prin care anunță condițiile de călătorie a cetățenilor R. Moldova în alte state în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit informațiilor prezentate de către ANTA, la plecarea în mai multe țări, cetățenii R. Moldova trebuie să prezinte un document care atestă vaccinarea împotriva noului coronavirus, precum și rezultatul negativ al testării COVID-19.
În context, cetățenii R. Moldova nu pot călători în Ucraina în condițiile în care dețin certificat de detectare a anticorpilor sau certificat de vaccinare împotriva COVID-19, fără a avea dovada unui rezultat negativ la testul pentru COVID-19 prin metoda PCR, efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză.
Federația Rusă
În conformitate cu Dispoziția Guvernului Federației Ruse № 1291-р din 18.05.2021 au fost extinse categoriile de cetățeni străini ce au dreptul de a intra pe teritoriul Federației Ruse. Astfel, cetățenii străini, care au rude apropiate (soți, părinți, copii, frați și surori, bunei, nepoți, persoanele tutelate, deținători ai cetățeniei rusești), pot intra pe teritoriul țării, în baza actului care ar demonstra gradul de rudenie sau stabilirea tutelei. Regula este valabilă și în cazul decesului unei rude apropiate cu cetățenie rusă. De asemenea, cetățenii străini care își fac studiile la instituțiile superioare și profesional-tehnice de învățământ, au dreptul de a intra pe teritoriul Rusiei, cu condiția că lista acestora a fost transmisă de către instituțiile de învățământ portalului specializat, pentru obținerea permisiunii de intrare. Pentru informații suplimentare, accesați pagina electronică.
România
În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 531 din 11 mai 2021 a fost prelungită starea de alertă pe întreg teritoriul țării începând cu data de 13 mai 2021. Este menținută interdicția de intrare pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu o serie de excepții. Cetățenii R. Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate nu au dreptul de a intra pe teritoriul României, pe durata stării de alertă. Conform Hotărârii nr. 28 din 14.05.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, R. Moldova nu se regăsește printre țările cu risc epidemiologic ridicat, semnificând că persoanele care vin din Republica Moldova, eligibile pentru călătorii în România, nu vor fi plasate în izolare/carantină la intrarea în România. Această măsură este aplicabilă până la intrarea în vigoare a unei decizii contrare a CNSU. Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de persoane sunt exceptați de restricțiile menționate. Pentru informații oficiale privind categoriile cetățenilor exceptate de a intra pe teritoriul României, precum și legislația în vigoare privind starea de alertă accesați pagina electronică.
Ucraina
În conformitate cu prevederile Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 230 din 22 martie 2021, cetățenii străini pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, cu prezentarea obligatorie la punctul de trecere a frontierei a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. Testul nu este necesar pentru copiii cu vârsta până la 12 ani. În absența unui test și/sau a unei polițe de asigurare, trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată. De asemenea, menționăm că, persoană care dispune de un certificat de detectare a anticorpilor sau de un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 nu este scutită de necesitatea de a avea rezultatele testării pentru COVID-19 prin metoda PCR înainte de trecerea frontierei de stat.
Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul), a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. Excepție de prezentarea testului sunt persoanele care călătoresc pe cale aeriană și nu părărsesc zona de tranzit a aeroportului în cadrul cursei în cauză. Șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de persoane sunt exceptați de restricțiile menționate.
Bulgaria
Înconformitate cu decizia Consiliului de Miniștri al Republicii Bulgaria situația de urgență epidemiologică a fost prelungită până pe data de 31 mai 2021.
Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a intra pe teritoriul Bulgariei la prezentarea unuia din următoarele documente:
- Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19. Prin schema de vaccinare se are în vedere numărul de doze solicitate pentru vaccinurile Comirnaty/ BNT162b2, Vaxzevria/ AZD1222, AZD1222, COVID-19 VACCINE Moderna / mRNA-1273, Janssen / Ad26.COV2.S, Covishield (ChAdOx1_nCoV-19), SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated (lnCoV) SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated (lnCoV), Sputnik V pentru o perioadă de cel puțin 14 zile de la ultima doză. Documentul trebuie să conțină numele persoanei, scris cu grafie latină identic cu numele din actul de călătorie, data nașterii, datele când au fost aplicate ambele doze de vaccin, denumirea comercială și numărul partidei vaccinului aplicat, numele producătorului/deținătorului permisului de utilizare, statul care a emis permisul și numele organului emitent.
- Document care atestă rezultat pozitiv la testul molecular tip PCR sau testul la anticorpi pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19 pentru intervalul de la a 15-a la 180-a zi, începând cu data efectuării analizei menționate în document. Documentul trebuie să conțină numele persoanei conform documentului de călătorie, datele instituției medicale care a efectuat analiza, data când a fost efectuată analiza conform metodei PCR sau test antigen, indicarea cu grafie latină a metodei (PCR sau RAT) și rezultatul Pozitiv, care permite interpretarea documentului.
- Document care atestă rezultatul negativ la testul molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau cu rezultatul negativ al unui test antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore de la data indicată în document.
Șoferii care efectuează transport internațional de persoane pe teritoriul Bulgariei sunt exceptați de restricțiile menționate.
Cehia
Din cauza păstrării situației nefavorabile în contextul pandemiei COVID-19 în Republica Cehă și a îngrijorărilor cu privire la răspândirea noilor mutații, autoritățile cehe clasifică statele corespunzător gradului de risc de infecție.
- țări cu risc scăzut (verde);
- țări cu risc mediu (portocaliu);
- țări cu risc ridicat (roșu);
- țări cu risc foarte ridicat (roșu închis/bordo);
- țări cu risc extrem (negru).
R. Moldova este plasată în lista țărilor cu risc foarte ridicat. Astfel, cetățenii moldoveni trebuie să completeze un formular de sosire înainte de a călători în Republica Cehă și să facă un test pentru anticorpi sau de tip PCR la infecția COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrare (în cazul unui test de anticorpi) sau 72 de ore (în cazul unui test PCR). Rezultatul testului trebuie prezentat la intrare în țară. Ulterior, trebuie să prezinte un al doilea test PCR efectuat în Republica Cehă, cel târziu la 5 zile de la sosire. Autoizolarea este obligatorie până la depunerea unui al doilea test negativ. De asemenea, este obligatorie să fie purtată mască de tip respirator de clasa FFP2 / KN95 în afara locuinței.
Estonia
Guvernul Estoniei a introdus, începând cu data de 17 mai 2021, unele modificări în deciziile privind restricțiile de circulație legate de prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19, potrivit cărora autoizolarea obligatorie nu se aplică pasagerilor care sosesc în Estonia dintr-o țară a Uniunii Europene sau din Spațiul Economic European, sau spațiul Schengen sau o țară inclusă pe lista comună a UE cu o rată de infecție sub 150 de persoane la 100 000 locuitori. Limita respectivă este revizuită săptămânal, în fiecare zi de vineri, iar noile restricții vor intra în vigoare începând cu ziua de luni a următoarei săptămâni.
Cetățenii moldoveni trebuie să urmeze termenul de izolare de 10 zile după intrare în țară și sunt obligați să efectueze un test pentru COVID-19 imediat după sosirea în Estonia și un al doilea test nu mai devreme de șase zile după primul test. Menționăm că, rămâne valabilă condiția de completare a chestionarului pentru călători: https://iseteenindus.terviseamet.ee/, care poate fi completat în termen de trei zile până la sosirea în Estonia.
Grecia
Până pe data de 24 mai 2021, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, statelor membre ale Acordului Schengen, Australia, Macedonia de Nord, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Israel, Canada, Belarus, Bahrain, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Qatar, China, Kuwait, Ucraina, Rwanda, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Thailanda sau persoanele care au rezidența permanentă în aceste state pot intra pe teritoriul elen pe cale rutieră – prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio și Evzoni și pe cale aeriană, prin orice aeroport, intrarea fiind permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:
- prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen,
- prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză,
- prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
De asemenea, rămâne în vigoare obligativitatea completării formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii oficiale – https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.
Cetățenilor statelor terțe care nu sunt incluse în lista aprobată, inclusiv cetățenilor moldoveni sunt interzise călătoriile neesențiale sau în scop de turism pe teritoriul elen, până la aprobarea unei noi decizii.
Italia
Consiliul de Miniștri al Republicii Italiene a aprobat prelungirea, până pe data de 31 iulie 2021, a stării de urgență instituită anterior pe întreg teritoriul Republicii Italiene. Prin ordonanțele Ministrului Sănătății al Italiei din 16 aprilie 2021 și 14 mai 2021 au fost introduse unele condiții suplimentare pentru persoanele care în ultimele 14 zile înainte de a sosi în Italia s-au aflat sau au tranzitat țări terțe, inclusiv teritoriul Republicii Moldova.
Printre măsuri obligatorii se regăsesc:
- prezentarea certificatului care confirmă efectuarea în cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul italian a unui test diagnostic molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV2;
- completarea autodeclarației
- indiferent de rezultatul testului este obligatorie autoizolarea persoanelor în cauză la domiciliu sau la reședința acestora pentru o perioadă de 10 zile, cu informarea autorității sanitare teritoriale și testării suplimentare la sfârșitul acestei perioade.
Pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Republicii Italiene este disponibil un chestionar interactiv (în limba italiană și engleză) cu ajutorul căruia cetățenii pot verifica legislația italiană în vigoare cu privire la călătoriile din/spre Republica Italiană: https://infocovid.viaggiaresicuri.it/.
Letonia
În conformitate cu hotărârea guvernului Republicii Letonia a fost anulată starea de urgență în țară. Menționăm că, intrarea cetățenilor statelor non-UE în Letonia, inclusiv din Republica Moldova, rămâne interzisă, în afară de statele, lista cărora este actualizată săptămânal, în fiecare vineri și poate fi accesată aici.
Lituania
Până pe data de 31 mai 2021 (ora locală 24:00) pe teritoriul Republicii Lituania este introdusă carantina generală la nivel național din cauza situației epidemiologice complexe COVID-19. Cetățenilor care vin din Republica Moldova nu li se permite intrarea în Lituania, cu excepția deținerii unui permis de ședere/muncă (în Lituania sau UE) sau membrilor de familie, cu obligativitatea prezentării unui rezultat negativ la test PCR pentru COVID-19 (Certificat tradus în lituaniană, rusă sau engleză) efectuat cu 72 ore înainte de intrarea în Lituania, sau dovada programării pentru un test în Lituania (în timp de 24 ore de la intrarea în Lituania), precum și autoizolarea obligatorie pentru 10 zile https://sam.lrv.lt/en/. Este posibil de redus perioada de autoizolare, în cazul dacă la a 7-a zi se va face un alt test suplimentar (achitat personal) care va fi cu un rezultat negativ: https://nvsc.lrv.lt/SHORTEN-1.
Portugalia
În conformitate cu decizia autorităților portugheze, pe întreg teritoriul continental este decretată starea de calamitate, în vigoare până pe data de 30 mai 2021. Restricțiile menționate anterior rămân în vigoare, iar șoferii antrenați în efectuarea transportului rutier internațional de persoane sunt exceptați de restricțiile menționate.