Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „RESTART”: Sistemul de asistență socială…

„RESTART”: Sistemul de asistență socială urmează să fie reformat. Mai multe servicii și beneficiari, cât și salarii mai mari pentru asistenți, promise de autorități

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat luni, 27 martie, despre lansarea reformei sistemului de asistență socială „RESTART”, care are drept scop „creșterea accesului și calității serviciilor sociale”.

Printre acțiunile care urmează să fie întreprinse de autorități se numără extinderea pachetului minim de servicii sociale, atât numărul de servicii incluse, cât și numărul de beneficiari, cât și majorarea claselor de salarizare a unui asistent social cu studii superioare până la nivelul unui cadru didactic, iar a unui asistent social fără studii până la nivelul unui educator.

„Acestea (serviciile sociale n.r.) au fost tradițional subfinanțate, calitatea prestării acestora fiind insuficient monitorizată. În ultimii ani serviciile sociale s-au dezvoltat timid fără o planificare corespunzătoare în baza necesităților fiecărei comunități, extinderea acestora depinzând de capacitatea financiară a autorităților publice locale și interesul consiliilor raionale pentru sector.

Din păcate, asta a dus la inegalități regionale majore. Locul de trai al unui tânăr cu dizabilități, a unui bătrân sau a unui copil rămas fără părinți determină accesul acestuia la servicii. Avem raioane întregi unde servicii esențiale lipsesc cu desăvârșire.

Totodată, munca asistenților sociali a fost cronic subapreciată, remunerată cu salarii foarte mici și lipsită de un cadru coerent de formare continuă care ar pregăti asistenții de multiplele sarcini și provocări cu care se confruntă”, a spus președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

Astfel, potrivit deputatului, autoritățile urmează să:

  • „Să asigure o finanțare mai bună a serviciilor sociale prin alocarea integrală a banilor de la bugetul de stat pentru pachetul minim de servicii sociale.
  • Să extindă pachetul minim de servicii sociale atât din punct de vedere a numărului serviciilor incluse, cât și a creșterii numărului de beneficiari.
  • Să creeze 9 Agenții Teritoriale de Asistență Socială – desconcentrate, subordonate MMPS cu prezență în fiecare raion – în baza direcțiilor de asistență socială existente și implementăm un sistem strict de asigurare a calității prin standarde și costuri uniforme, planificare și monitorizare adecvată a serviciilor prestate de către noile Agenții.
  • Să clarifice competențele în domeniul asistenței sociale între minister și consiliile raionale, preluând competențele consiliilor.
  • Să fortifice direcția Servicii Sociale din cadrul Ministerului și secția de acreditare a servciilor sociale din cadrul Inspectoratului Social.
  • Să elaboreze un sistem informațional dedicat serviciilor sociale”.

Totodată, vor fi majorate clasele de salarizare a unui asistent social cu studii superioare până la nivelul unui cadru didactic, iar a unui asistent social fără studii până la nivelul unui educator, vor fi create 3 grade de calificare profesională după modelul sistemului educațional, și se va asigura un sistem obligatoriu de formare continuă pentru asistenții sociali.

Reforma sistemului de asistență socială_FINAL by Ziarul de Gardă on Scribd