Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reprezentanții Termoelectrica susțin că metodologia…

Reprezentanții Termoelectrica susțin că metodologia în baza căreia sunt stabilite sumele care trebuie achitate de consumatorii debranșați de la încălzirea centralizată este una „echitabilă”

Sursa foto: mepiu.md

Reprezentanții „Termoelectrica” susțin că noua Metodologie de repartizare a energiei termice și a costului aferent acestui consum între apartamentele conectate la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică, care a intrat în vigoare din 1 noiembrie 2022, este una corectă și „are scopul de aplicare a principiului echitabil de repartizare a consumului de energie termică”.

În cadrul unei conferințe de presă, organizate de reprezentanții Termoelectrica pe subiectul „Repartizarea energiei termice prin prisma cadrului legal”, directorului interimar al Termoelectrica, Vasile Leu, a menționat că „furnizorul de energie termică nu încasează nimic suplimentar, decât acea cantitate de energie termică care a fost consumată”.

„Am fost implicați mai mulți specialiști în elaborarea acestei metodologii (de repartizare a energiei termice n. red.), anume din principiul de a face echitate între consumatorii care sunt branșați la sistemul centralizat și cei debranșați. (…) Toți consumatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire trebuie să înțeleagă că atunci când nu se distribuie corect energia termică între locatarii blocului, asta nu înseamnă nimic altceva decât că unul din ei stă pe spatele celuilalt. Pentru a exclude această inegalitate, au fost analizate multe blocuri din Chișinău și Bălți, în baza unui studiu foarte extins s-a analizat consumul de energie pe fiecare tip de bloc, după care s-a determinat exact, în procente, pentru fiecare tip de bloc, număr de etaje, care e aportul de energie pentru consumatorii care sunt debranșați.

Ceea ce trebuie să înțeleagă consumatorii debranșați, apartamentele noastre din Chișinău, din Bălți, au un consum de 100 – 120 kw/h pe an. Dacă noi trecem pe gaz, asta înseamnă că în mediu, pentru a încălzi un apartament de 50 m2, fiecare trebuie să consume cel puțin 100 m3 de gaze naturale pentru a asigura temperatura de 20 – 21 grade. În cazul dat ei (consumatorii n. red.) trebuie să se întrebe, consumă atâta gaz? Dacă nu consumă, înseamnă că ei beneficiază pe spatele celor care sunt branșați la sistemul centralizat de încălzire”, a explicat directorul Institutului de Energetică, Mihai Tîrșu.

Directorului interimar al Termoelectrica, Vasile Leu, susține că noua metodologie are scopul de aplicare a principiului echitabil de repartizare a consumului de energie termică.

„Toate blocurile locative, indiferent de dimensiuni, au instalate contor de energie termică la branșament, care fixează anume acea cantitate de energie termică, care a fost consumată de către blocul respectiv. Furnizorul de energie termică nu încasează nimic suplimentar, decât acea cantitate de energie termică care a fost consumată.

(…) Cunoașteți că în ultimii ani au fost aplicate prevederile hotărârii 191 din 2022 care prevedea două condiții: pentru cei cu încălzirea autonomă, se aplica un coeficient de 10%, iar pentru alții – 5%. Indiferent unde era amplasat acel apartament și nu se ținea cont de condițiile reale. Noua metodologie are scopul de aplicare a principiului echitabil de repartizare a consumului de energie termică”, a declarat Vasile Leu.

Directorul interimar al „Termoelectrica”, Vasile Leu, a precizat că din cele 26 mii de apartamente cu încălzire autonomă, în cazul a circa 40% au venit facturi de până la 500 de lei pentru țevile de tranzit, iar în cazul a peste 53% din consumatori, au venit facturi de la 500 la 1 000 de lei.

Mai mulți consumatori debranșați de la sistemul centralizat de căldură au publicat pe rețelele de socializare facturi pentru energia termică și se declară revoltați de faptul că sunt nevoiți să achite sume mari pentru tranzitul țevilor de căldură prin apartamente. Asta deși, Curtea Constituțională (CC) a declarat în martie curent, neconstituționale unele prevederi din Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă.

Potrivit regulamentului respectiv, în cazul deconectării integrale a apartamentului de la sistemul centralizat de încălzire, până la data de 3 martie 2022, consumatorul achita plata pentru încălzire în mărime de 10 % din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat al apartamentului, luând în considerare existenţa pierderilor normative de energie termică.

Consumatori nemulțumiți pentru că sunt impuși să plătească pentru tranzitul țevilor prin apartamentele lor, deși sunt debranșați de la sistemul de căldură centralizat. Reacția autorităților