Reprezentanții Spitalului Clinic Bălți, despre condițiile proaste de la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul instituției, după acuzațiile aduse în spațiul public: „Administrația aduce scuzele de rigoare față de pacienții săi, vis-a-vis de condițiile de tratament”
Zilele trecute, experta anticorupție Diana Grosu a postat pe rețele de socializare mai multe fotografii și un video despre condițiile de la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic din Bălți. Postările arată încăperi vechi, unele chiar fără uși și medici care lucrează pe coridoare. Autoarea postării susține că administrația instituției s-ar face vinovată de condițiile „inumane” de la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Bălți și îndeamnă Guvernul și Ministerul Sănătății să viziteze această instituție pentru a vedea ce se întâmplă acolo.
De cealaltă parte, reprezentanții instituției medicale se apără și spun că în prezent Spitalului Clinic din Bălți este beneficiarul unui proiect transfrontalier care presupune „renovarea completă” și dotarea cu utilaje performante a Unități Primiri Urgențe. Astfel, departamentul Unitatea Primiri Urgențe a fost transferat temporar într-un alt bloc.
Prima postare a expertei anticorupție Diana Grosu a fost făcută pe 20 august. Atunci, Diana Grosu spunea că ceea ce se întâmplă la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Bălți este „bătaie de joc față de medici, condiții inumane față de pacienți”.
„Eu am arătat de mai multe ori locul unde real ajunge cetățeanul ce a plătit o viață polița medicală.
Am postat asemenea poze, postez și acum situația la zi și condițiile de muncă din Unitatea Primiri Urgențe la Spitalul Clinic Bălți. E bătaie de joc față de medici, condiții inumane față de pacienți. (…) Sper că doamna ministră a sănătății vede managementul în domeniul sănătății creat de doamna Ala Condrea”, a scris experta anticorupție Diana Grosu pe 20 august pe Facebook.
Pe 21 august, experta din nou a vizitat Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Bălți. Aceasta susține că, după ce a făcut publice imaginile din 20 august, administrația spitalului s-a gândit „să facă urgent schimbări”.
„Mă bucur că, grație materialelor video pe care noi le-am publicat, ceva se schimbă. Au fost nevoiți să facă anumite schimbări. (…) Fac acest material în speranța că doamna Nemerenco, prim-ministra Gavrilița o să contribuie ca fiecare bănuț de la Casa Națională de Asigurări în Medicină să contribuie la niște servicii medicale normale pentru noi”, a declarat experta anticorupție Diana Grosu.
Ziarul de Gardă a contactat-o luni, de câteva ori, pe directoarea interimară a Spitalului Clinic Bălți, Ala Condrea, însă, aceasta fie avea telefonul ocupat, fie nu a răspuns la apelurile noastre.
Ulterior, peste câteva ore, Spitalului Clinic Bălți a publicat un comunicat de presă pe pagina de Facebook în care menționează că, în prezent Spitalului Clinic din Bălți este beneficiarul unui proiect transfrontalier care presupune „renovarea completă” și dotarea cu utilaje performante a Unități Primiri Urgențe.
„Vrem sa informăm publicul că la momentul actual, instituția noastră este beneficiar al Proiectului transfrontalier „Zona de cooperare transfrontalieră România – Moldova o zonă mai sigură prin îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), creșterea nivelului de pregătire și menținerea capacității personalului de intervenție în situații de urgență”, intitulat pe scurt – SMURD-2, realizat, conform Contractului de Grant nr. 84985 din 27.06.2019, în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova.
Conform proiectului nominalizat, precum și întru respectarea cerințelor tehnice și de securitate, pe perioada demarării reparației capitale, în Departamentul Unități Primiri Urgente, din clădirea din str. Decebal, 101, a fost luată decizia de a transfera TEMPORAR această subdiviziune în blocul curativ de pe str. Ștefan cel Mare, nr. 140, până la finisarea acestora.
Este de menționat faptul că blocul de pe str. Ștefan cel Mare, nr. 140, în tot acest timp a fost unul curativ și funcțional, adaptat și ajustat la toate serviciile de regie, cu rețea centrală de oxigen și cu o secție de terapie intensivă care este asigurată cu asistența medicală necesară pacientului în timp de 24/24 de ore. Mai mult decât atât, 2 mașini specializate sunt antrenate pentru transportarea pentru spitalizare a pacienților în blocul central al instituției, de pe str. Decebal, nr. 101.
Amintim că, Unitatea de Primiri Urgențe, nu este o secție unde pacienții sunt/ urmează să fie internați, ci este o secție, destinată acordării asistenței medicale urgente și stabilizării pacientului, după care, pacientul, fie este internat în una din secțiile spitalicești, fie este externat, cu toate recomandările de tratament ambulator.
Important este să menționăm că, săli de operații nu sunt în acest spațiu.
Reiterăm faptul că Unitatea Primiri Urgențe este asigurată cu tot strictul necesar în ceea ce ține de necesarul de utilaj medical sau de medicamente, iar pacienții nu procură niciun medicament, niciun consumabil sau niciun material de pansament.
Este regretabil faptul că până la acest moment, Unitatea de Primiri Urgențe nu a fost interesată de nici un cetățean sau activist civic, iar pozele apărute sunt unele care crează semne de întrebare și nu reprezintă situația reală, obiectivă la moment.
Astfel, după finisarea acestor lucrări, Unitatea de Primiri Urgențe va reveni într-un sediu complet renovat și dotat cu utilaje performante, în care personalul medical va activa în condiții de muncă europene, cu condiții de muncă/hoteliere ajustate la standarde europene, atât pentru personal, cât și pentru pacienți.
Din aceste considerente, administrația IMSP Spitalul Clinic Bălți aduce scuzele de rigoare față de pacienții săi, vis-a-vis de condițiile de tratament din Unitatea Primiri Urgente, în blocul din str. Ștefan cel Mare, însă suntem fermi convinși că după finisarea tuturor lucrărilor planificate această subdiviziune va fi mândria instituției noastre, unde toți pacienții se vor bucura de condiții decente de tratament, iar personalul medical – de condiții optime de lucru.
Îndemnăm reprezentanții mass-media să se informeze din surse demne de încredere și îi invităm să se asigure personal de condițiile din cadrul Unității de Primiri Urgențe (Temporare)”, se arată în comunicatul Spitalului Clinic Bălți.