Reprezentanții sistemului de sănătate: „Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient”
Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) susțin că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient”. Până acum n-au fost depistate afecțiuni preexistente în rândul persoanelor care au suferit de tromboză venoasă cerebrală după vaccinarea cu AstraZeneca și nici afecțiuni preexistente care să servească drept contraindicație sau să implice precauții speciale pentru vaccinarea cu AstraZeneca, susțin aceștia.
„Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient: împotriva formelor grave și decese – 100%; pentru persoanele de peste 65 ani – 85%; împotriva tuturor formelor de boală – 82%. Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Europeană a Medicamentului au determinat că beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea COVID-19 continuă să depășească riscul efectelor secundare. Vaccinarea nu este asociată cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge. În cazul evenimentelor tromboembolice severe și trombocitopeniei asociate, indiferent de existența sau lipsa legăturii cauzale cu vaccinarea, frecvența înregistrată a acestora este de mai puțin de 1 caz per milion de persoane vaccinate”, se arată într-o notă informativă a MSMPS.
MSMPS a anunțat marți, 20 aprilie, că 51 500 de doze de vaccin împotriva COVID-19 AstraZeneca (Vaxzevria), din lotul de vaccin recepționat pe platforma COVAX, dar și din ajutorul umanitar oferit de România, au fost distribuite către instituțiile medico-sanitare publice, pentru a asigura continuarea procesului de vaccinare la nivel național, restul dozelor fiind securizate pentru doza 2.
- DOC/ Autoritățile din Sănătate anunță că peste 50 de mii de doze de vaccin AstraZeneca au fost repartizate Centrelor de Vaccinare pentru imunizarea persoanelor din etapa a doua
- Autoritățile din Sănătate anunță că infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 82,5%, odată cu inițierea campaniei de vaccinare
R. Moldova a primit pe 17 aprilie încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.
Tot sâmbătă, 17 aprilie, 132 de mii de doze de vaccin AstraZeneca donate de România au ajuns în R. Moldova. Vaccinurile fac parte din donația de peste 200 de mii de doze făcută de România. Până acum România mai donase Republicii Moldova alte 72 de mii de doze de vaccin.
România a fost prima țară care a donat vaccinuri R. Moldova, doze care au permis demararea procesului de imunizare la 2 martie, curent.
La 23 martie, în R. Moldova a început imunizarea cu vaccinurile Pfizer. MSMPS a semnat dispoziția prin care s-a dispus distribuirea a 12 282 doze de vaccin Pfizer. Potrivit MSMPS, cu aceste doze vor fi vaccinați împotriva COVID-19 lucrătorii medicali și restul persoanelor incluse în prima etapă de imunizare.