Principală  —  IMPORTANTE   —   Reprezentanții MIDR anunță câteva ipoteze…

Reprezentanții MIDR anunță câteva ipoteze privind cauzele producerii incidentului de la blocul energetic nr. 3 al întreprinderii „Termoelectrica”

Membrii Comisiei externe de expertiză, care cercetează incidentul produs în luna noiembrie la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei electrice cu Termoficare nr. 2, Sursa I, au stabilit că fisurarea conductelor sistemului de circulație a lichidului de răcire a avut loc în zona conexiunii conductei cu corpul generatorului.

Pornind de la această constatare, potrivit unei note informative a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), au fost conturate câteva ipoteze privind „cauzele producerii incidentului, care urmează a fi cercetate în continuare”:

  • Acționarea sarcinilor mecanice asupra generatorului – vibrații și rezonanța mecanică, dat fiind faptul că generatorul se afla de câteva ore în regim de pornire și încă nu a ieșit la regimul său nominal;
  • Impactul îmbinării prin sudură cu arc electric a conductei sistemului de răcire cu corpul generatorului, dat fiind faptul că sudura cauzează tensiuni și deformații în structura metalelor;
  • Influența hidrogenului asupra proprietăților mecanice a metalului conductei sistemului de răcire, dat fiind contactul îndelungat al suprafeței exterioare a conductelor cu hidrogenul. La generatoarele de tipul TВФ agentul de răcire al înfășurărilor este hidrogenul, care la rândul său este răcit cu agentul de răcire – apa.

„La „Termoelectrica” S.A. a avut loc cea de-a doua ședință a Comisiei externe de expertiză, în sarcina căreia este cercetarea incidentului produs la blocul energetic nr. 3 (CET Sursa 1) și elucidarea cauzelor care au dus la oprirea avariată a acestuia (…). Pentru următoarea etapă, participanții la ședință au convenit asupra formulării sarcinilor tehnice pentru efectuarea încercărilor de laborator, mecanice și chimice, asupra unei mostre de conductă a agentului de răcire afectată de fisurare”, anunță reprezentanții MIDR.

Anterior, reprezentanții întreprinderii „Termoelectrica” au anunțat că, pe 11 noiembrie, blocul energetic nr. 3 al „Termoelectrica” s-a defectat. Potrivit lor, în urma inspectării generatorului, s-a stabilit că motivul deconectării avariate a fost „pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură”.

Conform S.A. „Termoelectrica”, pe 10 noiembrie, la ora 17:35, a avut loc declanșarea generatorului blocului energetic nr. 3, de la sursa I, la sistemul electroenergetic.

Pe 28 noiembrie, reprezentanții întreprinderii au afirmat că incidentul de pe 11 noiembrie la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei electrice cu Termoficare nr. 2, Sursa I, a fost provocat de o defecțiune la sistemul de răcire.